Comisia Nationala Antidoping a centralizat cazurile de dopaj depistate anul trecut. In total, laboratorul din Bucuresti a gasit 26 de trisori, unii dintre ei tinuti "la secret" pina acum

In 2004, laboratorul antidoping din Capitala a prelevat 1.506 probe in vederea testelor antidoping. Dintre acestea, 27 au fost pozitive. Despre unele cazuri s-a scris pe larg, cum ar fi situatia fotbalistilor Iulian Apostol si Adrian Senin de la Farul Constanta. Bine mediatizata a fost si atleta Carmen Zamfir, care a calcat pe bec chiar inainte de Olimpiada de la Atena.

Alte dosare, precum cele de la haltere, box sau handbal, au fost tinute insa "la secret".

"Cifra aceasta nu trebuie sa ne sperie, atit timp cit este sub procentul european si mondial", spune prof. doctor Ioan Dragan, presedintele Comisiei Nationale Antidoping (CNA). "Pe plan international, cazurile depistate sint undeva in jurul a doi la suta din numarul total de probe prelevate. La noi, procentul a fost de 1,75 la suta", mai spune Dragan.

Pe lista se gasesc 26 de nume, unul fiind trecut la capitolul "necunoscut". "De citeva ori pe an facem o proba de control, pentru comparatie. In general, aceasta este colectata de la persoane neutre, care nu au treaba cu sportul. Tocmai pentru a fi siguri ca ies negative. Anul trecut am luat insa o proba de control de la lotul de culturism. A iesit pozitiva", marturiseste Dragan.

Atentie la gripa!

Cele mai folosite substante, conform listei, sint anabolizantii (15 cazuri). Pe locul doi se afla diureticele, adica medicamentele pe care le folosesc in mod constant sportivii pentru a scapa de kilogramele in plus, prin eliminarea lor fortata. In fine, mai sint si cei care au cazut in plasa efedrinei, substanta care se gaseste, de pilda, in banalul Nurofen pentru gripa sau raceala.

"In aceste din urma cazuri exista circumstante atenuante. De aceea si regulamentul de sanctionare este altul, sportivii in cauza putind primi o luna de penitenta sau o simpla mustrare", a incheiat presedintele CNA.

Atletism

Cristian Vorovenci - efedrina

Rodica Chirita - stanozolol

Carmen Zamfir - stanozolol

Bob

Flavius Trulescu - norandrosteron

Box

Marius Tufis - metandienona

Florin Avramescu - efedrina

Ciclism

Vlad Tomescu - efedrina

Culturism

Carmen Leahu - furosemid

Ana-Maria Zvinca - clenbuterol

Ioan Duta - metandienona

Florina Visan - furosemid

Petru M. Ienciu - furosemid

Manuel C. Firica - furosemid

Angelica Raducu - stanozolol

Ioan Moldovan - norandrosteron

Fotbal

Nicolae Grigore - norandrosteron

Adrian Senin - furosemid

Iulian Apostol - furosemid

Haltere

Tibor Dioszegi - furosemid

Catalin Borcila - norandrosteron

Handbal

Alexandru Cucuiet - efedrina

Lupte greco-romane

Marius Ghita - norandrosteron

Florin Boboc - norandrosteron

Ionel Puscasu - furosemid

Karate

Nelutu Marcu - diuretice

Tenis

Alexandru Maxer - metandienona