Deputatii trebuie sa se conformeze astfel termenului prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si de interese. Astfel, pana la data mentionata, deputatii vor trebui sa depuna formularele completate la Cabinetul secretarului general al Camerei Deputatilor.

AVERE. In formularul tipizat pentru declaratia de avere a fost introdusa o noua rubrica, in care deputatii si senatorii vor fi obligati sa declare si modul de dobandire a bunurilor imobile si, de asemenea, vor trebui sa le faca publice inclusiv pe cele aflate in alte tari.

Aceeasi obligatie le revine si in cazul conturilor, depozitelor bancare, fondurilor de investitii, daca valoarea insumata a tuturor acestora depaseste 5.000 de euro. Alesii vor completa si o rubrica referitoare la plasamentele, investitiile directe si imprumuturi acordate, precum si la debitele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro.

In plus, bunurile sub forma de metale pretioase, bijuteriile si colectiile de arta si de cult, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro, vor trebui mentionate in declaratia de avere. Totodata, alesii vor trebui sa faca publice bunurile mobile a caror valoare depaseste 1.000 de euro fiecare, precum si bunurile mobile instrainate in ultimele 12 luni.

Si cadourile a caror valoare individuala depaseste 300 de euro vor aparea in declaratiile de avere ale demnitarilor. Noutatea absoluta o reprezinta insa ultimul punct al declaratiei, unde parlamentarii vor trebui sa treaca si veniturile realizate in tara sau in strainatate, atat de ei, cat si de membrii de familie, in ultimul an fiscal incheiat.

Vor fi specificate veniturile realizate din salariu, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole si chiar din premii si din jocuri de noroc.