Legislatia privind falimentul in Romania constituie o problema care trebuie adoptata urgent si prioritar, se arata in raportul realizat de Freedom House asupra strategiei anticoruptie a fostului guvern.

Legislatia falimentului aflata acum in vigoare nu favorizeaza creditorul, in pofida modificarilor pozitive referitoare la lichidare. „Prevederile care reglementeaza procedurile de reorganizare sint formulate atit de vag si intr-o maniera atit de permisiva, incit este foarte usor sa fie afectate de coruptie", se constata in studiu.

Spre exemplu, legislatia actuala acorda puteri sporite si discretionare administratorului juridic in ceea ce priveste planul de reorganizare propus. Acesta are posibilitatea de a-i discrimina pe creditorii din aceeasi categorie (cu alte cuvinte, un creditor poate obtine 80% dintr-o creanta exigibila, iar un alt creditor din aceeasi clasa poate obtine doar 10% din suma pe care o are de incasat).

Practicienii din domeniu au observat ca aceste puteri extinse sporesc posibilitatea realizarii unor „aranjamente" intre anumiti creditori si administrator, care pot fi considerate acte de coruptie.

In plus, la ora actuala, procesul de aprobare a unui plan de reorganizare este in mod clar inechitabil, creditorii primind voturi nu pe baza cuantumului datoriilor de incasat, ci mai degraba pe principiul „un vot, un creditor". Pe de alta parte, timpul necesar pentru finalizarea unei proceduri de faliment este prea indelungat in raport cu necesitatile economiei.