Cu numai cateva zile inaintea alegerii primarului general al Capitalei, a devenit evident ca principalii candidati - Videanu si Vanghelie - au fost lasati de partidele lor sa se descurce singuri.

Alianta se bazeaza pe spaima bucurestenilor de a se trezi reprezentati de kitschul politic Vanghelie iar PSD e convins ca acesta, cu "un dram de putere si putina bagabonteala" (dupa cum a declarat) aduna procente umbland cu ligheanul si intrebandu-se: "poti fi european daca te speli la lighean?".

De altfel, Vanghelie insusi si-a criticat partidul care l-a avortat: "ei erau corupti si gasisera sa arunce pe Vanghelie". Atat Alianta cat si PSD au alte prioritati: aliatii sunt preocupati de Tratatul de aderare la UE iar PSD e ocupat cu Congresul.

Ramas cam fara capatai si derutat de propriile oscilatii intre dnii Iliescu, Nastase si el insusi, dl Mircea Geoana a propus un referendum pe tema Tratatului la aderare la UE - propunere atat de inutila incat l-a facut pe dl Iliescu s-o respinga imediat (fara sa-l mai numeasca prostanac) si pe dl Tariceanu sa se mire: "cat a fost ministru de externe nu l-am auzit vreodata ridicand aceasta

problema. Stau si ma intreb de ce o ridica acum". Ca sa-l bage si pe el cineva in seama. Altfel, de ce sa dam o groaza de bani ca sa aflam ceea ce stim din toate sondajele, anume ca populatia e de acord? Si Vanghelie isi doreste, in caz ca ar fi primar general, un referendum unde electoratul sa opteze intre pasajul Basarab si asfaltarea strazilor periferice.

Alta cheltuiala aiurea: intai, fiindca bucurestenii au votat deja pentru pasaj si apoi fiindca cele doua proiecte nu se exclud decat in mintea lui Vanghelie unde nu incap doua probleme deodata.

Persecutat la randul sau de "intelighentie", dl Iliescu a constatat ca acolo domina unele "grupuri minoritare insa foarte incisive, de dreapta", desi, in opinia sa, intelectualitatea "nu poate fi decat de stanga". Unde scrie asa ceva? Asta era pe vremea celuilalt Ilici.

Daca dl Iliescu nu-si mai controleaza nervii, dl Basescu nu-si mai controleaza euforia: "ce vreti voi, ma?" i-a intrebat presedintele pe ziaristi invartind o arma din expozitia SRI: "daca-l indrept spre voi, o sa va para rau" - dupa care le-a explicat ca singura amenintare de care se teme vine din partea nevestei nemultumite ca ajunge tarziu acasa.

Singura amenintare la adresa presedintelui este propriul sau comportament: s-ar putea ca in curand sa rada singur la glumele sale. Dl Iliescu a ingrosat si el gluma zilele acestea cerand candidatilor PSD sa declare "daca au facut politie politica". Dl Iliescu, care in calitate de prim-secretar PCR la Iasi coordona securitatea judeteana, oare ce va declara? Ghici, minciunica sa.