Reprezentativa feminina de tenis de masa a Romaniei a obtinut marti seara, la Aarhus (Danemarca), al treilea titlu european din istorie, dupa ce a invins in finala echipa Croatiei. Otilia Badescu (35 de ani) a adus punctul decisiv, invingind-o pe croata de origine romana Cornelia Vaida.

Campioanele n-au apucat sa sarbatoreasca succesul, fiindca ieri a debutat deja concursul individual. Daca despre fotbalisti se spune ca intorc banii cu lopata, fetele se pot lauda ca string aur cu paleta. Tot luni, echipa masculina a obtinut una dintre cele mai importante performante din istoria tenisului de masa romanesc, adjudecindu-si medalia de bronz.

Finala fetelor a inceput la mai putin de o jumatate de ora dupa ce echipa masculina a Romaniei, formata din Adrian Crisan, Andrei Filimon si Constantin Cioti, ratase la mustata calificarea in ultimul act, fiind invinsa de reprezentativa tarii-gazda, Danemarca, scor 2-3.

Superstitii de campioane.

Fetele n-au apucat sa vada mare lucru din semifinala masculina, preocupate sa dea curs superstitiilor pe care le au inainte de orice meci important, de la prepararea paletelor de concurs si pina la ordinea si felul in care isi leaga sireturile.

Mihaela Steff a debutat in forta, invingind-o fara drept de apel pe Cornelia Vaida (fosta sa colega de la lotul national), care apara acum culorile Croatiei. Tamara Boros, liderul ierarhiei europene, a restabilit egalitatea, invingind-o relativ usor pe Badescu, dupa care croatele au trecut in avantaj.

La scorul de 1-2, atunci cind putini mai credeau, Steff a obtinut o victorie surprinzatoare in fata lui Boros, dupa o revenire spectaculoasa in setul decisiv. In ultimul meci, la cei aproape 35 de ani ai sai, Otilia Badescu a depasit-o pe Vaida si Romania a cucerit al treilea titlu european.

La putin timp dupa finala, echipa si staff-ul tehnic au plecat la hotel.

N-au avut insa timp sa sarbatoreasca, fiindca ieri au inceput concursurile individuale, unde obiectivul stabilit de federatie este obtinerea a doua medalii. "Dupa o zi asa de grea, fetele si baietii erau foarte obositi.

N-am avut timp de petreceri, fiindca dupa citeva ore trebuia sa o luam de la capat", ne-a declarat Cristian Romanescu, presedintele Federatiei Romane de Tenis de Masa.

Romania - Croatia 3-2

Mihaela Steff (nr. 4) - Cornelia Vaida (nr. 27) 3-0 (11-5, 11-2, 11-8)

Otilia Badescu (nr. 8) - Tamara Boros (nr. 1) 1-3 (6-11, 11-8, 8-11, 9-11)

Adriana Zamfir (nr. 14) - Sandra Paovici (nr. 45) 1-3 (11-6, 7-11, 9-11, 12-14)

Mihaela Steff (nr. 4) - Tamara Boros (nr. 1) 3-2 (5-11, 11-9, 8-11, 11-3, 11-8)

Otilia Badescu (nr. 8) - Cornelia Vaida (nr. 27) 3-0 (14-12, 11-5,11-7)

Otilia Badescu, o jucatoare matura: "Nu mai cred in promisiunile federatiei"

Otilia Badescu (35 de ani) este singura "supravietuitoare" din lotul Romaniei care cucerea, in 1992, primul titlu continental pe echipe. "Oti", care isi apara, la Aarhus, titlul european in concursul individual, continua sa se afle la cutite cu sefii federatiei.

Ev. Zilei: Otilia, cit de mult reprezinta pentru tine aceasta performanta?

Otilia Badescu: Este o mare realizare. Acum 13 ani, cind am cistigat primul titlu pe echipe, eram o copila. Aveam doar 21 de ani. Acum savurez din plin performanta.

Ev. Zilei: Cum ati reusit sa invingeti Croatia?

Otilia Badescu: Am fost foarte motivate. Am zis sa lasam de-o parte scandalurile si certurile dintre noi. In plus, intilneam Croatia, care ne-a invins in finala de-acum doi ani.

Ne-am dorit nespus revansa. Am meritat sa cistigam, fiindca formam cea mai omogena echipa a turneului.

Ev. Zilei: Acest succes te va determina, probabil, sa-ti prelungesti cariera...

Otilia Badescu: Credeti? Nu stiu ce voi face in viitor. Nu m-am hotarit daca o sa merg mai departe.

Ev. Zilei: Te-ai impacat cu Mihaela Steff?

Otilia Badescu: Nu mai sint probleme intre noi. A fost vina federatiei, deoarece a lasat-o sa joace cu altcineva la dublu. Pina la urma, fiecare are drumul ei in cariera. N-o puteam obliga sa joace cu mine. La acest concurs am fost, intr-adevar, o echipa.

Ev. Zilei: In ce relatii te afli cu sefii federatiei?

Otilia Badescu: Eu sint si vicepresedintele federatiei, dar la Aarhus am venit doar in calitate de jucatoare. Sint in aceleasi relatii reci pe care le stiti.

Ev. Zilei: Vi s-a promis un premiu suplimentar din partea federatiei?

Otilia Badescu: Nu. Daca ni s-ar fi promis, n-as fi crezut. Nu mai cred de mult in promisiunile federatiei. Dupa Europenele de-acum doi ani, ni s-a spus ca vom lua o prima suplimentara, pe care, evident, n-am vazut-o. Probabil ca federatia nu se astepta sa cistigam acest titlu. (Daniel Contescu)

La masa cu dusmanul

Mihaela Steff, liderul reprezentativei tricolore, era ieri dimineata bucurosa, dupa succesul cu echipa. Steff, care a cistigat la Aarhus absolut toate meciurile, incerca sa-si reprime sentimentul de multumire, pentru ca astazi debuteaza in concursul individual, unde tinteste o medalie. Desi n-a spus-o, ardeleanca de 26 de ani viseaza la titlul european.

"Vom petrece la finalul competitiei", spune Misu, care a inclinat decisiv balanta in finala cu Croatia, dupa ce a invins-o pe Tamara Boros, cea mai buna jucatoare din Europa si, totodata, partenera sa de dublu. Alaturi de croata, Mihaela va incerca sa-si apere titlurile continentale cucerite in 2002 si 2003.

In finala, cel mai infocat suporter al Mihaelei a fost sotul ei, Marius Merutiu, care o insoteste la toate concursurile.

Ev. Zilei: Mihaela, cum ati sarbatorit victoria?

Mihaela Steff: Ne-am bucurat pentru succes, ne-am felicitat intre noi si atit. N-am avut timp sa petrecem, fiindca astazi (n.r. - ieri) a inceput deja concursul individual. Asadar, pastram sampania la rece, pina la final.

Ev. Zilei: Cum a fost drumul pina la titlul european?

Mihaela Steff: Greu. Am avut un culoar foarte dificil, fiindca am intilnit echipe puternice. Am invins Cehia, Germania, Slovenia si Croatia, adica aproape tot ce e mai bun prin Europa.

Ev. Zilei: Este Romania cea mai buna echipa europeana?

Mihaela Steff: Daca am cistigat titlul de campioane... Oricum, sintem cea mai omogena echipa. Am spus asta de multe ori, chiar si atunci cind n-aveam rezultate. Am crezut tot timpul in forta echipei si uite ca am reusit din nou.

Ev. Zilei: Croatia a condus cu 2-1 in finala. Ti-ai pierdut speranta in acele momente?

Mihaela Steff: Nu, deloc. E drept, realizam ca, la acel scor, adversarele noastre au prima sansa, dar continuam sa cred in medaliile de aur.

Ai invins-o pe Tamara Boros, numarul 1 in Europa si, totodata, una dintre cele mai bune prietene ale tale...

(ride) A fost un meci frumos. Tamara a evoluat excelent, mai ales din punct de vedere tactic. Trebuie sa recunosc faptul ca, la inceput, a avut initiativa. Bine ca am reusit sa-i descifrez jocul si sa i-l anihilez.

In echipa Croatiei a fost Cornelia Vaida, fosta voastra coechipiera...

Cred ca mai dificil a fost pentru ea. Pina la urma, la masa de joc nu mai conteaza nationalitatea. Fiecare face tot ce poate pentru a cistiga.

Ev. Zilei: Si voi, si baietii ati reusit performante exceptionale. V-ati motivat reciproc?

Nu, pentru ca, din pacate, aproape ca nici nu ne-am vazut la fata de cind a inceput competitia. Ne-am concentrat fiecare pe ceea ce aveam de facut. Am avut un program diferit, asa ca nu ne-am intersectat. Oricum, ne-am tinut pumnii unii altora si ne-am bucurat reciproc pentru succes.

Ev. Zilei: In concursul individual ce obiectiv ai?

(ezita) Sa joc cel putin la fel de bine ca in competitia pe echipe. Daca voi reusi, rezultatele n-au cum sa nu apara.

O medalie de aur, 100 de milioane de lei

Conform reglementarilor in vigoare, medalia de aur cucerita in concursul pe echipe va aduce fiecarei jucatoare un premiu de 100 de milioane de lei (2.745 euro), din partea Agentiei Nationale pentru Sport. Intucit proba pe echipe nu este inclusa in programul Jocurilor Olimpice, legea nu-i permite presedintelui ANS sa dubleze sumele.

Componentii echipei masculine, medaliate cu bronz, vor fi recompensati cu cite 40 de milioane de lei (1.100 euro). In plus, oficialii federatiei au promis ca vor obtine premii suplimentare din partea sponsorilor FRTM.