Costisitoare si, in acelasi timp profitabila, afacerea cu struti a inceput sa prinda contur si in Romania. Astfel, micii intreprinzatori si-au construit ferme care sa raspunda intocmai cerintelor speciale de habitat pentru struti. Carnea, dar si pielea si penele fac furori la export.

Ciprian Lodea si-a inceput afacerea in urma cu un an prin constructia unei ferme langa Focsani. "Pana acum, am investit 100.000 de euro, urmand ca intregul proiect, in valoare de 310.000 euro, sa fie finalizat in acest an si sa reprezinte o carte de vizita pentru Romania, in 2007 sa putem si noi sa iesim", ne-a declarat el.

Pentru ca in prezent, la noi in tara "afacerea cu struti este intr-un moment de pionierat", crescatorii mizeaza cel mai mult pe export. Motivul il reprezinta si lipsa unui abator specializat care sa se alinieze la normele europene. "Cel mai apropiat abator unde noi exportam in viu struti, care au intre 10 si 14 luni, este in Ungaria.

De asemenea, exportam in Austria, Franta, Italia, Portugalia si Anglia", a mai spus Lodea. La extern, foarte cautata este carnea de strut, urmata de piele si de pene.

"Pielea de strut este foarte scumpa, chiar mai scumpa decat pielea de crocodil.

De exemplu, o casa de moda din afara plateste pentru o bucata de piele de minimum 1,5 mp intre 600 si 800 de euro, cu conditia sa fie bine tabacita. La pieile brute si neprelucrate, suma scade la 100-200 de euro", a adaugat Ciprian Lodea.

Castigurile nu se opresc aici. Penele lungi, care depasesc 25 cm, se vand cu 1-3 euro/bucata. Totodata, cresterea strutilor aduce castig si pe piata interna.

Mai exact, cei care conduc o afacere destul de serioasa isi permit sa vanda viitorilor fermieri. "Vindem pui la intern si incurajam micii producatori, pretul unui pui de doua luni care cantareste in jur de

6 kg ajunge la circa 150 de euro.

Totusi, daca un cumparator este interesat de mai mult de 50 de pui, i se face o reducere de cel putin 10%", ne-a explicat Lodea. Si cum toate preturile vor creste spectaculos o data cu introducerea accizelor, si pretul strutilor va suferi modificari. Dar acesta nu pare a fi un motiv de ingrijorare, fiecare crescator orientandu-si afacerea spre castig.

Cum sa incepem o afacere cu struti?

"La inceput, am platit foarte mult pe o familie (un mascul si doua femele), adusa tocmai din Australia, respectiv 7.000 de euro. Totusi, pentru a deveni rentabila trebuie inceput cu cel putin trei familii de struti, este de parere Ciprian Lodea. In acelasi timp, el considera ca o adevarata ferma are in jur de zece astfel de familii.

Cat priveste costurile de crestere si intretinere pentru un strut pana la sacrificare (10 - 14 luni), Lodea a aratat ca acestea nu se ridica la mai mult de 100 de euro. Fermierul de langa Focsani are in plan chiar si un abator. Insa pentru construirea lui vrea sa apeleze la programul SAPARD, valoarea fiind estimata la un milion de euro.

Avantajele cresterii strutilor

Ca principale avantaje putem spune ca, pentru cresterea lor, se pot utiliza zone abandonate sau care nu sunt folosite in agricultura. De asemenea, strutii nu trebuie hraniti abundent, hrana principala fiind constituita din produse naturale (lucerna verde si graunte).

Un alt avantaj il constituie productia nelimitata, un trio (un mascul si doua femele) poate fi productiv timp de peste 30 de ani!

Strutii nu polueaza atmosfera sau zona in care traiesc, implica investitii limitate in echipamente, constructii, timp si personal, iar calitatea si valoarea foarte ridicate ale pielii alaturi de productia anuala (numar de oua, de pui), fac strutii mult mai profitabili decat alt animal.