Clasa politica refuza sa legifereze prostitutia, invocand criterii morale. Cele cateva tentative de acest gen s-au izbit de opozitia categorica a Bisericii Ortodoxe. Traian Basescu a simtit ce inseamna acest lucru pe propria piele, dupa ce a declarat, in campania electorala, ca a fost tot timpul un sustinator al caselor de toleranta

In Romania, potrivit unui international realizat in 2004, exista 300.000 de prostituate. Anul trecut se estima ca industria sexului aducea venituri de 300 de milioane de euro. Tarifele pe care prostituatele le percep variaza de la 50.000-100.000 de lei, pe centura, pana la 1.000 de euro in cazul „damelor de lux" din centrul Bucurestiului.

Dar la un calcul simplu se poate constata ca sumele obtinute de cele 300.000 de prostituate sunt mult mai mari. Luand un pret mediu de 5 euro, doi clienti pe zi si 200 de zile lucratoare pe an, rezulta o cifra ametitoare: 600 de milioane euro. Daca aceasta afacere ar fi impozitata cu cota unica de 16%, statul ar incasa 96 de milioane de euro.

In lei, inseamna aproximativ 3.500 de miliarde de lei. Adica peste 10% din deficitul bugetar. Cifrele sunt deja prea mari, asa ca nu mai calculam si taxa pe valoarea adaugata.

FRUNTASE PE CONTINENT

Estimarile oficiale au aratat ca prostituatele care „muncesc" in strainatate trimit in tara, anual, peste 25 de milioane de euro. Ne impunem pe piata occidentala prin frumusetea recunoscuta a romancelor, dar si prin preturile de dumping. 40% din prostituatele care „lucreaza" in Franta sunt romance.

Ministerul de Interne francez sustine ca prostituatele noastre se claseaza pe primul loc in Europa in privinta sumelor repatriate, ele trimitand in Romania, in fiecare an, peste 5 milioane de euro. Bulgaroaicele ne sufla in ceafa de pe locul doi.

PROSTITUTIE LEGALA DIN 2006

Legea prostitutiei ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2006. Doi deputati PSD, Cosmin Nicula si Nicolae Banicioiu, lucreaza la un proiect de act normativ prin care aceasta activitate sa fie reglementata.

Cosmin Nicula ne-a declarat ca unul dintre beneficiile pe care le va aduce legea va fi limitarea traficului de carne vie, in conditiile in care pestii au ajuns sa-si racoleze prostituatele direct din randul orfanelor adapostite in centrele de plasament.

PRO SI CONTRA

Pe langa banii care ar veni la buget, sume deloc neglijabile, principalele avantaje ale legalizarii prostitutiei sunt reducerea criminalitatii in domeniu si separarea prostituatelor care "presteaza" de buna voie de cele care sunt fortate sa faca acest lucru.

In plus, prostituatele ar beneficia de asigurari sociale si ar fi obligate la controale medicale regulate (in Romania traiesc jumatate din sifiliticii Europei!).

Printre argumentele contra, excluzindu-le pe cele de ordin moral, se numara studiile care au demonstrat ca in statele unde s-a legiferat prostitutia nu s-a inregistrat o crestere a veniturilor la buget deoarece numarul clientilor este foarte greu de cuantificat.

De asemenea, in zonele unde sunt amplasate bordeluri criminalitatea a crescut cu procente cuprinse intre 20% si 1000%, iar valoarea terenurilor adiacente a scazut semnificativ. Dar cele mai multe sondaje referitoare la acest subiect, efectuate pe Internet, arata ca majoritatea romanilor se pronunta pentru legalizarea prostitutiei.

In Romania, prostitutia a fost legala doar 31 de ani, intre 1899 si 1930.

EUROPENII SUNT MAI PRAGMATICI

Franta, Italia, Spania, Germania, Olanda, Danemarca, Grecia, Elvetia, Turcia, dar si Ungaria au decis ca legalizeze prostitutia, in conditii mai stricte sau mai putin stricte. La fel au facut Canada, majoritatea tarilor din America de Sud, Israel sau Australia.

Turismul sexual a inceput sa capete amploare si in Cehia. Cel mai interesant exemplu este insa cel al Thailandei, tara al carei PIB creste cu un procent important datorita turismului sexual. Formal, prostitutia este interzisa, dar peste un milion de femei o practica. Statul se face ca nu vede. Beneficiile sunt prea mari.

LEGAL ESTE DOAR SEXUL VIRTUAL

Profitabil este Internetul, unde afacerile cu sex nu au competitori. Cele 95.000 de site-uri pentru adulti aduc, la nivel mondial, peste un miliard si jumatate de dolari anual. O parte din bani se reinvestesc in servicii interactive, inclusiv jocuri sexuale pe calculator, care permit consumatorilor sa se alature actiunii.

Cand s-a lansat web-ul, cel mai cautat cuvant a fost "sex". Si inca mai este. Cyber-prostitutia este legala si in Romania, unde afacerile in domeniu infloresc. Investitia initiala este de 3.000 de euro, in calculatoare, camere web si alte „accesorii", iar veniturile lunare pot depasi 10.000 de euro.

POLITIA E LEGATA DE MAINI

Politia nu are la dispozitie prea multe instrumente de limitare a prostitutiei. Un flagrant este dificil de realizat si destul de costisitor. Codul Penal pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau zile-amenda fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta practicand in acest scop acte sexuale cu diferite persoane.

Amenzile, in general, raman neplatite. Este celebru, de altfel, cazul unei prostituate care a reusit sa acumuleze amenzi in valoare totala de peste un miliard de lei.