Autoritatile de la Bucuresti au decretat ziua de vineri, 8 aprilie, zi de doliu national, in memoria Suveranului Pontif, care va fi inmormantat la Roma.

Cardinalii s-au reunit din nou intr-o a doua congregatie, marti dimineata, pentru a stabili data inceperii Conclavului pentru desemnarea unui succesor al Papei Ioan Paul al II-lea, in timp ce sute de mii de credinciosi aduc un ultim omagiu Suveranului Pontif.

Potrivit purtatorului de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, citat de AFP, nu s-a decis, inca, data la care se va intruni Conclavul. De asemenea, Valls a anuntat ca Sfantul Parinte a lasat "un document", despre natura caruia nu a facut nici o precizare, pentru ca, pana in prezent, cardinalii nu l-au citit, dar ar putea fi un testament.

Daca se va dovedi ca un asemenea document exista totusi, desi pana acum s-a infirmat faptul ca Papa ar fi lasat instructiuni pentru dupa moarte, este posibil sa se produca schimbari referitoare la locul inhumarii. Conform Constitutiei apostolice promulgate de Ioan Paul al II-lea in 1996, Conclavul trebuie sa inceapa intre a 15-a si a 20-a zi de la decesul Suveranului Pontif.

In asteptarea funeraliilor, la care vor asista doua milioane de persoane si un numar considerabil de personalitati din intreaga lume, corpul neinsufletit al Papei este expus in Bazilica San Pietro.

FORTAREATA. Autoritatile italiene se vor confrunta cu un "cosmar" logistic la funeraliile Papei, in conditiile in care numerosi sefi de stat din toata lumea, personalitati, precum si peste doua milioane de pelerini sunt asteptati vineri la Roma.

Piata San Pietro, prea mica pentru a putea gazdui un numar atat de impresionant de oameni, nu se bucura de o buna reputatie in ceea ce priveste securitatea, pentru ca aici, la 13 mai 1981, un extremist turc l-a ranit pe Papa Ioan Paul al II-lea, intr-un atentat. Funeraliile Papei ar putea reprezenta un adevarat "magnet" pentru persoanele cu intentii periculoase.

Autoritatile italiene vor mobiliza 10.000 de politisti si membri ai personalului de securitate, mai mult de jumatate urmand sa asigure protectia liderilor politici prezenti.

AVERE FABULOASA. Chiar daca Papa Ioan Paul al II-lea nu a fost prea preocupat de finante, in aceste zile, presa internationala evoca afacerile si finantele de care dispune Vaticanul. Fabuloasa, puternica si eterna, in acesti termeni este descrisa averea Bisericii Catolice.

Desi nu a fost facuta public niciodata situatia financiara a Vaticanului, presa internationala avanseaza suma fabuloasa de 100 miliarde de dolari. Mai mult, jurnalistii de specialitate considera ca sursa de venituri cea mai importanta o constituie activele imobiliare, care atrag anual peste un miliard de dolari.

RESPECT

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri in cartea de condoleante deschisa la Nuntiatura Apostolica din Bucuresti, in memoria Suveranului Pontif. "O data cu Sfantul Parinte, lumea a pierdut cel mai important reper spiritual. Dumnezeu sa-l odihneasca", a scris seful statului.

El a declarat ca acest reper spiritual va fi greu de refacut si probabil greu de inlocuit prin ceea ce inseamna spiritualitate la nivel global, apreciind ca Sfantul Parinte a reusit sa fie "un politician si un spirit al lumii". "Va fi greu de pus altceva in loc", a spus Basescu. Tot ieri, a semnat in cartea de condoleante si fostul presedinte, Ion Iliescu.

Un papa conservator sau reformist?

Intrebarea aflata in aceste zile pe buzele tuturor este aceea referitoare la succesorul Papei Ioan Paul al II-lea. Va reusi noul Papa sa se ridice la asteptarile celor peste un miliard de catolici din lumea intreaga, este o alta intrebare la care toata lumea ar dori un raspuns.

Colegiul Cardinalilor are de luat o decizie foarte grea: un Papa de tranzitie sau unul care sa savarseasca lucrarile incepute de Ioan Paul al II-lea. In primul rand, se discuta despre unificarea bisericilor crestine.

Toata lumea este de acord cu acest lucru, trebuie pus in discutie si Primatul Papal, iar problema trebuie pusa transant – unificarea presupune un singur conducator, iar Papa ar trebui sa fie dispus sa discute posibilitatea ca el sa nu fie seful bisericilor crestine unificate.

SUCCESIUNE. Intre cei 117 cardinali care vor participa la alegerea unui succesor, doar putini au sanse de reusita. Printre acestia, Angelo Scola, cardinal de Venetia, Dionigi Tettamanzi, cardinal de Milano, si Joseph Ratzinger, cardinal de Berlin. Totusi, nici unul dintre ei nu este dat favorit. Angelo Scola, 64 de ani, cardinal de Venetia, pretendent-surpriza.

Dionigi Tettamanzi, 71 de ani, cardinal de Milano, din 2002. Joseph Ratzinger, 77 de ani, conservator, cardinal de Berlin, i-a tinut locul Papei cand acesta nu a putut sa oficieze slujbe.