Cei trei ziaristi rapiti la Bagdad erau aseara inca in captivitate, dar locatia in care se aflau era inconjurata de fortele coalitiei si izolata. Se astepta doar semnalul interventiei pentru salvarea captivilor.

Un oficial implicat in solutionarea crizei a explicat, pentru „Cotidianul", ca retinerea lui Hayssam Omar s-a produs inainte ca ziaristii sa fi fost eliberati, insa dupa ce s-a reusit localizarea, izolarea si securizarea lor, astfel incit sa fie prevenita „livrarea" catre grupari fundamentaliste sau catre bande de tilhari.

Aseara se astepta doar momentul in care comandamentul americano-britanic avea sa decida momentul interventiei in forta.

Doua arestari si la Bagdad

Retinerea lui Hayssam Omar a fost insotita, la Bagdad, de arestarea altor doua personaje implicate in rapire: fratele lui Hayssam, Muhammad Omar, si Yussuf Munaf, fratele lui Mohammad Munaf, cel care i-a dus si insotit pe ziaristi la Bagdad.

Aceste arestari au avut darul de a slabi posibilitatile de comunicare dintre cei care au planificat rapirea si cei care au realizat-o.

Sursa noastra ne-a spus ca, inainte de a se decide modul de actiune, s-a stabilit prin informatii obtinute de la fata locului – inclusiv de la doi agenti romani aflati acolo - ca rapitorii nu sint nici fundamentalisti, nici banditi versati, ci doar niste amatori in ce priveste actiunile armate.

Relevant in acest sens ar fi fost faptul ca, dupa primele incercari de stabilire a contactului privind negocierile, rapitorii s-au speriat si n-au mai formulat nici o revendicare.

In acel moment, serviciile secrete romanesti ar fi recomandat „negociere cu orice pret", insa fortele aliate de la fata locului au indicat ca o actiune in forta este mai adecvata, dat fiind pericolul redus pe care il prezinta rapitorii.

Presedintele Basescu ar fi mers pe mina americanilor si a britanicilor si a ales actiunea in forta.

Hayssam a fost creierul

Oficialul spune ca s-a lucrat de la inceput pe ipoteza ca operatiunea de rapire a fost gindita si planificata de la Bucuresti. Nu sint inca dovezi ca vreunul dintre ziaristi ar fi stiut ce i se pregateste, insa e cert ca o importanta mare in luarea deciziei de a fi trimisi acolo a fost performanta lui Mohammad Munaf de a obtine viza pentru Irak in doar 24 de ore.

La asta s-a adaugat faptul ca se stia despre implicarea lui Hayssam Omar in finantarea calatoriei si despre relatia sa de prietenie cu senatorul PSD Vasile Ion, tatal ziaristei Marie Jeanne Ion.

Informatiile obtinute intre timp au mai aratat ca nu Munaf, ci insusi Hayssam Omar a fost cel care le-a aranjat ziaristilor contactele cu persoane influente din guvernul irakian, in scopul de a-si consolida si el contactele de afaceri. Rapirea a avut scopul de a-l scapa de problemele legale pe care le are in Romania.