Presedintele Comisiei Centrale de Arbitri (CCA), Ion Craciunescu, a declarat joi ca arbitrul Ionica Serea, retrogradat in Divizia C si scos de pe lista FIFA, dupa prestatia dezastruoasa de la meciul Dinamo Bucuresti - FC National (4-0), din returul semifinalelor Cupei Romaniei la fotbal, urma sa conduca meciul dintre Universitatea

Craiova si Steaua, programat duminica seara, in etapa a 20-a a Diviziei A-Burger.

"Probabil ca este una din cele mai triste zile din viata mea de cand sunt la comisie, sper sa ne oprim aici cu aceste masuri, a declarat Craciunescu, dar suntem nevoiti sa fim extrem de radicali si exigenti.

Sunt foarte nemultumit, am spus ca nu ne uitam in gradina altora, dar nu putem sa fim indiferenti fata de atitudinea unor jucatori, conducatori de cluburi sau antrenori, la felul cum se manifesta fata de arbitri si la declaratiile pe care le fac".

Presedintele CCA a spus ca a vazut antrenori care stau pe banca si ei cred ca vad tot si sunt cei mai mari specialisti. "Sa vina sa se faca arbitri!", a spus Craciunescu, afirmand ca accepta dialogul, dar nu insultele.

"Este greu de luat masuri cu jucatorii si cu antrenorii in Romania. Si noua de este greu sa luam aceste masuri deoarece nu avem arbitri. Suntem intr-o situatie delicata.

In aceasta etapa, avem trei arbitri din lotul FIFA in Divizia C, Alexandru Tudor este din Bucuresti si nu poate sa arbitreze trei echipe care se bat pentru cupele europene, iar eu trebuie sa asigur arbitraje pentru aceste trei echipe si pentru inca 13 echipe din Divizia A", a mai spus Craciunescu.

Presedintele CCA a anuntat ca "Serea era delegat la meciul Universitatea Craiova - Steaua, de duminica. Eu am dat un sfat arbitrilor, nu luati decizii extrem de importante in faze neclare.

Cautati si va plasati foarte bine, deoarece voi sunteti conducatorii jocurilor si nu va luati dupa asistenti care, uneori din cauza faptului ca se concentreaza pe linia ofsaidului, nu pot sa vada de se intampla in terenul de joc si va pot da informatii gresite".

Craciunescu a mai spus ca nu asociaza cluburile cu ce au facut arbitrii. "Greseala le apartine si trebuie sa suporte consecintele." Ion Craciunescu a declarat ca la aflarea sanctiunii, Serea a recunoscut ca a gresit si ca isi va duce crucea mai departe.

"Este dureros ca exista suspiciuni din nou la adresa arbitrilor. Am spus tututor, si peste hotare, ca in Romania, unde sunt atatea acuzatii de coruptie, dupa un an si jumatate arbitrii nu mai sunt acuzati, iar acum din nou avem greutati.

Serea nu este absolvit de greseala, chiar daca a fost influentat in hotararile sale de informatiile primite de la arbitrul asistent", a concluzionat fostul mare arbitru valcean.

Arbitrul Serea va fi scos de pe lista FIFA, la toamna, cand se alcatuieste ea, si nu va fi delegat la meciuri internationale pana la sfarsitul anului, fiind retrogradat pe termen nelimitat la nivelul Diviziei C, nu mai devreme de sfarsitul acestui campionat.

In functie de prestatiile de la nivelul Diviziei C si juniori, Comisia Centrala de Arbitrii va analiza daca poate sa faca din nou pasul spre Divizia Nationala sau nu. Arbitrul asistent Ispas Cojocaru nu va fi delegat pe plan international un an de zile si va fi trimis la Divizia C si juniori, pe termen limitat.

Perioada nu a fost anuntata deoarece asa este uzanta in Romania si pe plan international.

Sanctiunile au fost anuntate joi dupa-amiaza de Craciunescu, intr-o conferinta de presa in care a spus ca a avut de analizat cel mai dificil caz de cand se afla in fruntea arbitrilor din Romania.