Desi anul trecut ocupa un loc fruntas, Romania a iesit din topul mondial al "exportatorilor" de mesaje comerciale nesolicitate (spam).

Spammerii din Statele Unite sunt in continuare cei mai prolifici din lume, conform ultimului clasament prezentat de catre compania specializata in securitate informatica Sophos. Potrivit unor analize recente, mesajele spam ar reprezenta circa 90% din totalul mail-urilor.

In clasamentul mondial al mail-urilor nesolicitate, realizat pe primul trimestru al anului, se afla in continuare Statele Unite, cu un procent de 35% din totalul mesajelor spam.

Cu toate acestea, spammerii americani nu mai sunt atat de "prolifici" precum erau la sfarsitul anului trecut, masa de spam "made in America" scazand cu 12%, principala cauza fiind actiunile antispam ale Federal Trade Commision (FTC).

Conform recentului clasament Sophos, pe locurile doi si trei se afla Coreea de Sud, cu 25%, respectiv China (+ Hong Kong), cu 10%.

IN OBISNUINTA. Saptamana trecuta, Pew Internet & American Life Project prezenta un sondaj din care reiesea ca utilizatorii americani de e-mail nu mai sunt atat de deranjati de mesajele spam, pe cat erau in anii trecuti. Doar 67% din repondenti sunt "enervati" de spam, fata de 77% cati si-au declarat "deranjul" cu un an in urma.

De asemenea, 53% din repondenti considera ca spam-ul i-a facut sa aiba mai putina incredere in e-mail, comparativ cu 62% anul trecut. Pe de alta parte, 22% din utilizatori au declarat ca spam-ul a cauzat reducerea gradului de utilizare a e-mail-ului, comparativ cu 29% in urma cu un an.

ALT SONDAJ. In toamna anului trecut, tara noastra se numara printre cele patru mari surse de mesaje electronice ilegale (spam si phishing), intr-un top realizat de compania americana Commtouch.

Astfel, Romania ocupa locul trei in topul pe luna septembrie al celor care trimit mesaje de tip phishing pentru a pacali clientii site-ului de licitatii electronice eBay. Pe de alta parte, in clasamentul Commtouch, China era cea mai mare exportatoare de mesaje spam din lume, cu 67% din total.

TOP 10

1. SUA 35%

2. Coreea de Sud 25%

3. China (+Hong Kong) 10%

4. Franta 3,20%

5. Spania 2,70%

6. Canada 2,70%

7. Japonia 2,10%

8. Brazilia 1,95%

9. Marea Britanie 1,57%

10. Germania 1,23%