Ministrul Culturii, Mona Musca, il critica necrutator pe Dinu C. Giurescu, directorul Muzeului Taranului Roman, intr-o scrisoare deschisa in care ii sugereaza sa demisioneze.

Situatia de criza de la Muzeul Taranului Roman dureaza de ani intregi.

Protestele angajatilor institutiei, ale presei si ale opiniei publice, legate de politica discretionara si de managementul defectuos al muzeului sub conducerea lui Dinu Giurescu au determinat, in cele din urma, Ministerul Culturii si Cultelor sa aiba o reactie, sub forma unei scrisori deschise, adresata directorului MTR de catre ministrul Culturii, Mona Musca.

Istoricului i se aduc o serie de imputari grave, desi mascate de un limbaj reverentios."Se pare, domnule profesor, ca pentru a face coerenta si performanta activitatea unei institutii alcatuite din specialisti incontestabili, dar si orgoliosi, pe masura valorii lor, este nevoie ca, pe langa multiplele calitati intelectuale, cel in cauza sa posede si o serioasa pregatire manageriala.

Comparatia cu Horia Bernea i-ar fi fost defavorabila oricarui succesor", se arata in cuprinsul documentului .

„Nu mai pot tolera o asemenea situatie"

Ministrul face o trecere in revista a neregulilor constatate si a neintelegerilor grave dintre personalul muzeului si conducere, neuitind sa sugereze si faptul ca desele calatorii ale lui Giurescu in strainatate sint departe de a face vreun favor institutiei : „Am constatat probleme de ordin administrativ (lipsa de comunicare interna si de transparenta decizionala, evaluarile discutabile) si

profesional (rezultate din filosofii diferite). Intre conducerea institutiei si o parte din angajati s-a creat un conflict ireconciliabil, a carui solutionare va fi data de instantele judecatoresti. Pot spune, domnule profesor, ca lipsa de comunicare este deplina - poate si din cauza absentelor dumneavoastra prelungite din tara - si eu, sincer, nu mai vad vreo cale de armonizare a pozitiilor".

Acuzindu-l pe Giurescu de scandalurile stirnite in jurul MTR, Mona Musca se declara ajunsa la capatul rabdarii si solicita, chiar daca nu direct, demisia acestuia. „Eu, personal, nu mai pot tolera o asemenea situatie. O institutie de complexitatea Muzeului Taranului Roman nu poate fi condusa de cineva care lipseste din tara vreme de 5-6 luni pe an.

Stiu ca a existat o intelegere in acest sens intre dumneavoastra si fosta conducere a MCC, dar, avand in vedere situatia actuala, ea nu mai este de actualitate. Onoarea dumneavoastra, pe care nu am pus-o nici o secunda la indoiala, va va indica, sint convinsa, care este calea de urmat", se incheie scrisoarea semnata de ministrul Culturii.

Cit despre Dinu Giurescu, acesta nu a putut fi contactat pentru precizarea unei pozitii. Cu putina vreme in urma, el a declarat pentru „Cotidianul" ca nu intentioneaza sa demisioneze, deoarece contractul sau expira in 2006, adaugind ca impotriva sa a fost dezlantuita o „prigoana ca in perioada stalinista."