Cele mai tari computere personale, cele mai mari monitoare, cele mai inteligente telefoane si cel mai "tehnologizat" copac s-au adunat toate la Romexpo. Este cea mai mare expozitie IT&C organizata vreodata in Romania.

Seara de dinaintea lansarii iti creeaza impresia ca toata industria IT&C romaneasca si-a trimis echipamentele la CERF. Agitatie mare. Unii monteaza de zor panouri, pereti, parchet sau reclame luminoase. Altii leaga sute de cabluri intre ele, dupa reguli numai de ei stiute. Singurul stand unde nu mai este nimic de facut este cel al organizatorilor expozitiei.

IMPRESIE. La prima vedere, pare o debandada totala. Si totusi, cei cateva mii de oameni care pregatesc expozitia reusesc in fiecare an sa nu se calce pe picioare unul pe altul, sa lege corect toate cele un milion de cabluri si sa seteze toate cele o mie de aparate folosite pentru demonstratii. A doua zi dimineata, covorul rosu e asezat frumos la intrare si se produce deschiderea oficiala.

Nici urma de ferastraie, bormasini, vopsea si salopete. Gazde la costum si animatoare in rochii minuscule asteapta cuminti musafirii.

Asa incepe cea mai mare expozitie IT&C organizata vreodata in Romania. De miercuri si pana duminica, la Romexpo sunt asteptate mai bine de 80.000 de persoane. Organizatorii au marit suprafata alocata evenimentului cu 2.000 de metri patrati. Asta inseamna ca veti avea de admirat in total 12.000 de metri patrati intesati cu tehnologie.

SPECTACOL. Aici ajungem la partea cea mai interesanta. Ce e de vazut? Va fi imposibil sa nu remarcati copacul Connex. E verde si arata ceva mai avangardist decat vaporul wireless de anul trecut. Fiecare crenguta respira 3G deasupra unei harti in relief a Romaniei, peste care va puteti plimba linistiti la o inaltime de o jumatate de metru.

Podeaua e din sticla si va lasa sa admirati raurile, muntii si campiile de dedesubt.

Orange are o multime de chestii noi. Face demonstratii de video-telefonie pe celular si tocmai a prezentat Blackberry si portalul Wapp World. Daca scotociti cotloanele standului veti gasi un loc unde sa va lasati telefonul sau laptop-ul la incarcat in siguranta, sub cheie.

Dar cea mai placuta experienta o veti trai intr-un fotoliu high-tech, mare, din piele neagra, care va face masaj in timp ce va prezinta lumea Orange. E viata in roz pentru cateva minute.

PREMIERE. Zapp face primele demonstratii push to talk din Romania. Acest serviciu ar trebui sa fie lansat comercial in a doua jumatate a anului. E un fel de walkie-talkie pe telefonul mobil, care va va permite sa vorbiti ieftin cu ceilalti abonati ai serviciului. Nu cautati cabluri, pentru ca in Orasul Viitorului totul este wireless.

Anul trecut ne-a lasat cu gura cascata la Casa Digitala un concept ce parea mult prea avangardist in urma cu 12 luni. Intre timp a devenit o afacere rentabila, iar Flamingo mai face un pas indraznet: Future Shop – o retea de magazine cu cele mai noi si mai tari "jucarii" high-tech ce pot fi aduse in Romania.

RomTelecom prezinta serviciul ADSL Express, o solutie de acces la Internet la viteze ametitoare. Tot acolo puteti primi cadou un telefon fix, dar inteligent, care identifica numarul persoanei care te apeleaza. Conditia este sa faceti abonament pe doi ani pentru serviciul CLIP (identificarea apelantului).

Toate acestea reprezinta doar o mica parte din atractiile expozitiei. Maine va spunem unde puteti admira toate produsele Apple, cele mai rapide computere si cele mai sexy gazde.

EDITIA CU NUMARUL 14

Aflata la editia a 14-a, Expozitia Internationala de Tehnologia Informatiei si Comunicatii CERF 2005 reuneste 130 de firme. Sunt reprezentate mai bine de 500 de marci IT&C.

Evenimentul se desfasoara intre 20 si 24 aprilie si este impartit pe sectiuni specializate: comunicatii, echipamente, sisteme si solutii digitale, produse electronice, Imaging expo (dedicata fotografiei digitale), distributie hardware si software si solutii IT&C, software si aplicatii pentru afaceri.