Compania RAFO Onesti si-a incetat total activitatea. Societatea a ramas fara titei, din cauza blocajului financiar, fiind nevoita sa stopeze productia.

Vineri, reprezentanti ai conducerii si ai sindicatului rafinariei vor veni la Bucuresti si vor avea discutii cu reprezentantii Guvernului, in incercarea de a gasi o solutie pentru iesirea din impas.

Problemele rafinariei din Bacau au inceput atunci cand furnizorii de titei si-au oprit livrarile din cauza ca cei de la Rafo nu achitasera combustibilul primit. In acest moment rafinaria a ajuns sa aiba datorii de zeci de mii de miliarde de lei atat catre furnizori cit si catre bugetul statului.

Mai mult, decizia ministerului Finantelor, care obliga rafinariile la plata in avans a TVA , a grabit practic deznodamantul la care a ajuns acum rafinaria. Conducerea Rafo Onesti sustine ca singura solutie pentru salvarea rafinariei ar fi acceptarea de catre Guvern a transformarii datoriilor in actiuni.

Acest lucru nu este insa posibil deoarece seful statului, Traian Basescu, a anulat recent prin decret prezidential, o ordonanta emisa de guvernul Nastase. Actul normativ prevedea ca statul sa devina actionar la societatile cu datorii, prin transformarea acestor datorii in actiuni.