Autoritatile vamale au confiscat de peste trei ori mai multe marfuri contrafacute, subevaluate si de contrabanda fata de media realizata anul trecut, cele mai multe capturi inregistrandu-se in Portul Constanta, caracterizat in trecut de o acuta ineficienta, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu, citat de Mediafax.

El s-a raportat, astfel, la rezultatele inregistrate in perioada cuprinsa intre 2 februarie, momentul numirii unei noi conduceri la Autoritatea Nationala a Vamilor, si 15 aprilie 2005. In acelasi interval, incasarile rezultate din taxele vamale au crescut, potrivit premierului, in termeni reali, cu peste 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Eu nu am de gand sa tolerez ciupercaria care a parazitat sistemul vamal in ultimii ani(...) Nu vom incetini ritmul reformelor, iar stilul bazat pe sintagma «lasa ca mege si asa» nu ne va mai caracteriza", a spus Tariceanu.

El a amintit ca au fost deja infiintate brigazi mobile ce efectueaza controale inopinate pentru operatiunile de vamuire la nivel central si regional si a reiterat intentia autoritatilor de a verifica firmele din industria confectiilor si cea a constructiilor, pentru care exista indicii ca ar folosi angajati fara forme legale.

Premierul a anuntat aceste date la intalnirea avuta, ieri, cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, la resedinta acestuia, in care a fost prezentat modul de colaborare dintre autoritatile romane si britanice in procesul de aderare a Romaniei la UE.

La intalnire au fost prezenti directorul pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe de la Londra, Dominick Chilcott, precum si consilierii britanici care asista Executivul roman in probleme de preaderare.