Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana inseamna si concurenta externa careia va trebui sa ii faca fata intreprinderile mici si mijlocii. Sunt cunoscute cazurile tarilor de curand devenite membre UE, al caror mic sector economic privat se confrunta cu mari greutati. Se pare ca reteta succesului sta in alta parte.

Alexandru Lupulescu are 34 de ani si se poate mandri cu o afacere de succes in Gorj. O ferma cu 200 de vite si 3.000 de porci, un abator, un lant de magazine alimentare, un restaurant si un hotel. A inceput in 1992, cu un bar la periferia orasului Targu-Jiu. Treptat, de la acest barulet a ajuns ca in 2004 sa aiba o cifra de afacere de peste 250 de miliarde de lei.

INCEPUTUL. In 1992, Lupulescu s-a hotarat sa-si deschida o afacere. Primul pas era infiintarea unei firme: SC Lexi Star SRL. Atunci erau la moda barurile, dar in timp si-a dat seama ca, daca vrea sa faca bani, nu aceasta este calea. In paralel cu barul, omul si-a facut o gradina de legume dotata cu solar, gradina care producea cam 10 tone de legume pe sezon.

"Am vazut cum au fost distruse toate fermele si m-am gandit ca se poate intreprinde ceva in sensul asta, mai ales ca Gorjul nu prea are multa agricultura. In 1993 am facut o microferma cu 50 de porci, am vazut ce avantajoasa este cresterea animalelor si am continuat cu asta pana in 1995, cand am deschis un magazin alimentar in Rovinari", povesteste antreprenorul.

A ales orasul Rovinari pentru ca minerii inca nu fusesera disponibilizati in masa. Cum treaba a inceput sa mearga binisor, a decis sa se extinda, urmatorea locatie fiind resedinta judetului, Targu-Jiu, unde a deschis un alt magazin. De aici pana la un abator si o fabrica de mezeluri nu a mai fost decat un pas. Atunci cand a demarat proiectul a realizat ca va trebui sa faca investitii majore.

DEZVOLTARE. Banii pentru dezvoltarea firmei au venit din fonduri proprii, dar si din credite bancare. A incercat sa acceseze fonduri europene prin diferitele programe, dar a realizat rapid ca birocratia de care s-a lovit inca de la inceput avea sa devina treptat o piedica: "Inca de la inceput a fost greu de accesat un astfel de program, pentru ca cerintele erau prea mari.

Atunci, ca si acum, nu ma interseaza din cauza birocratiei". Astfel ca a ales varianta creditelor bancare pentru a-si aduce utilaje din Germania pentru abator si fabrica de mezeluri pe care le-a dotat inca de la bun inceput conform cerintelor europene in materie.

Acum cerintele difera, iar patronul Lexi Star a trebuit sa investeasca sume frumusele pentru un proiect de amenajare si imbunatatire a abatorului si a fermei, astfel ca de la momentul aderarii sa nu se trezeasca ca va trebui sa inchida ferma. A cheltuit aproape 2.500.000 de euro cu retehnologizarea. Acum a trecut la achizitionarea de terenuri pentru ferma.

Previziunile lui Alexandu Lupulescu nu sunt deloc sumbre. Nu-l sperie competitia externa pentru ca de la bun inceput el a pornit cu o idee.

CONCEPT. In 2005 a inaugurat un hotel si un restaurant. Astfel, a fost inchis un intreg circuit: ferma – abator – magazine alimentare proprii – restaurant – hotel. Unul dintre avantajele sistemului este absenta riscului unui blocaj financiar. "Am vrut sa nu depind de nimeni, mai ales de stat. Nu am datorii la stat, dar nici n-am incercat sa caut scutiri de la el. Acum vrem sa ne consolidam.

Nu am iesit inca din Gorj cu produsele, dar nu ma sperie sa o fac. Atunci cand va veni momentul, va fi exact cum trebuie. Perfect."

CONCERNUL LUI LUPULESCU

Norocul gorjeanului, daca se poate spune asa, a fost ca nu a gasit cu greutate oameni calificati pentru munca in abator si cea de la ferma, deoarece in zona a functionat un abator care apartinuse statului si care, in mod normal, s-a inchis imediat dupa 1990. Cei mai multi angajati lucreaza la Lexi Star inca de la deschidere.

Angajatii au asigurata, ca si minerii, o masa in cantina firmei, iar transportul celor care lucreaza aici se face cu masinile firmei. Interesant este ca peste 70% dintre lucratori sunt femei, cele mai multe trecute de 35 de ani. In tot "concernul" Lupulescu lucreaza 150 de angajati. Numarul acestora este in continua crestere, intrucat firma se extinde incet, dar sigur.

"Pana acum nu si-au facut sindicat, iar daca si-l fac nu este nici o problema. Cred ca ei sunt multumiti, din moment ce de la mine pleaca foarte putina lume", spune Lupulescu.