Abia plecase Basescu din Primarie, ca alesii municipali i-au si anulat o decizie pentru care se batuse in instanta. Cu doua zile inaintea Revelionului, sub directa conducere a actualului prefect Mioara Mantale, pupila lui Basescu, consilierii generali au aprobat o hotarare prin care Bucurestiul era cadorisit cu doua hectare.

In spatele generoasei donatii se ascunde, insa, o manarie de miliarde de lei: terenul se insira fix pe traseul drumurilor si conductelor unui viitor cartier rezidential din Baneasa.

Astfel, parcela 5 e drumul dintre DN1 si Aleea Privighetorilor, iar 8, 9 si 11 leaga centrul miniorasului de aeroport si soseaua Bucuresti-Ploiesti.

Cartierul porneste de langa Aeroportul Baneasa si se intinde pe 224 de hectare. Aici se construiesc vile, 14 blocuri pentru birouri, 6 hipermarke­turi, sedii de ambasade.

Investitorul care baga in cartier milioane de euro incerca de mult sa se scumpeasca la tarate, adica sa ciupeasca bani publici pentru drumuri si utilitati. Dar smecheria cu donatia, patentata in Baneasa, a fost mirosita de Basescu, care a atacat in instanta „cadoul" acceptat de consilierii municipali.

Insa, cum a plecat seful, protejata lui, Mioara Mantale, s-a grabit sa-i uite povetele. Dupa ce au votat reprimirea parcelelor din Baneasa, consilierii au descoperit ca n-au bani nici pentru asfalt. Asa ca au mutat afacerea la Sectorul 1.

Primarul Chiliman a gasit ca-i un chilipir pentru sector: „E vorba de cateva drumuri de acces pe partea de spatii administrative. Toti cei care vor sa le construim drumuri, apa si canalizare trebuie sa doneze terenuri. Pentru mine, dezvoltarea comerciala a acestei zone va insemna taxe si impozite suplimentare si locuri de munca".

El omite sa spuna ca, si in cazul in care banii ar fi fost privati, aceste drumuri ar fi intrat tot in proprietate publica, pentru ca asa prevede legea. Mai mult, primarul incearca sa ne abureasca: „E un schimb logic si normal ca utilitatile sa fie construite tehnic corect de cei care fac asemenea lucrari".

Cum ar veni, e mai tehnic sa bagi mana in bugetul primariei pentru o investitie privata. Problema lui Chiliman e ca nici el n-are toti banii. Un miliard jumate se duce, la prima strigare, doar pentru o bretea de deviere a circulatiei de pe DN1. Apoi se va face o rectificare de buget...

Terenurile cartierului apartin Universitatii de Agronomie din Bucuresti. In 2000, Universitatea s-a asociat cu firma lui Puiu Popovici - fiul unui fost profesor de la Agronomie. Dupa un an, tot printr-o hotarare a Consiliului General al Capitalei, cele 224 de hectare au fost scoase din circuitul agricol si trecute in intravilan.

Pana sa se experimenteze smenul cu donatia, pe aceste terenuri faceau studentii practica agricola.