De departe cel mai ieftin autoturism de pe piata romaneasca este modelul construit de grupul Dacia Renault, Logan. Cea mai ieftina varianta Logan este Ambience, care costa 5.980 de euro. De la compania coreeana Kia, modelul Picanto este cea de-a doua varianta ieftina. Picanto costa 5.885 de euro. Italienii de la Fiat obtin bronzul cu Panda Actual. Pretul acestui model este de 6.540 de euro.

Pe un onorabil loc patru reuseste sa se claseze modelul Symbol al companiei Renault. Versiunea Pack Authentique, cu motor de 1,2 litri, costa 6.957 de euro. Skoda Fabia, principalul concurent al modelului Renault Symbol, incheie clasamentul. Fabia Avantaj, echipata cu un motor de 1,2 litri pe benzina si care dezvolta 64 de cai-putere, costa 8.098 de euro.

De departe cel mai ieftin autoturism de pe piata romaneasca este modelul construit de grupul Dacia Renault, Logan. Pe urmatoarele patru locuri se afla Kia cu Picanto, AutoItalia cu Fiat Panda, Renault cu Symbol si Porsche Romania cu Skoda Fabia. Preturile la cele mai simpliste modele din gama de autoturisme variaza intre 5.885 de euro si 8.098 de euro.

Logan Ambience, cel mai mic pret din piata

Cea mai ieftina varianta Logan este Ambience, care costa 5.980 de euro. Pentru acesti bani clientul primeste o masina cu un motor de 1,4 litri, benzina, iar ca dotari se remarca: airbag-ul pentru sofer, centuri de securitate fata in 3 puncte, reglabile pe inaltime, antidemaraj electronic, iar farurile se regleaza din interior.

Chiar daca dotarile standard sint cam sarace, reprezentantii Dacia nu isi fac probleme. "Modelul Logan nu are concurent direct, el oferind spatiul interior al unui automobil de clasa compacta la un pret inferior celor al majoritatii automobilelor de clasa mica", a precizat grupul Dacia Renault. Logan va fi comercializat incepind cu luna iunie si in Occident, in Spania, Franta si Germania.

Picanto este mic si la pret

De la compania coreeana, modelul Picanto este cea de-a doua varianta ieftina, dupa Logan. Picanto costa 5.885 de euro, pret CIP. Modelul este dotat cu un motor de 1,1 litri si dezvolta 65 de cai-putere. Din toamna, importatorul, Kia Rom Auto arata ca va fi disponibila si o varianta de motorizare diesel.

Picanto dispune din fabrica de airbag pentru sofer, jante din aliaj, centuri pretensionate in trei puncte si altele.

Lista de dotari optionale pentru Picanto este foarte bogata si cuprinde printre altele si airbag-uri pentru pasagerul din fata, precum si airbag-uri laterale, pentru care clientul trebuie sa plateasca in jur de 400 de euro, aer conditionat, care costa 483 de euro, iar pentru ABS, cumparatorul se mai cauta in buzunar de 318 euro.

Fiat Panda, pina in 7.000 de euro

Cel mai convenabil automobil de la compania Auto Italia este Fiat Panda-Actual. Pretul acestui model este de 6.540 de euro, CIP. Pina in prezent, compania a comercializat 193 de unitati si spera sa incheie anul 2005 cu peste 600 de Panda vindute. Principalul concurent al modelului Panda este, in opinia reprezentantilor Auto Italia, modelul Kia Picanto.

Diferenta dintre cele doua modele poate fi facuta prin faptul ca Panda poate fi dotata si mai avantajata de motorizarile diesel multijet. Panda are in dotare: inchidere centralizata cu telecomanda, centuri in trei puncte de prindere si multe altele. Din lunga lista de optiuni preferentiale, in cazul in care clientul doreste aer conditionat pretul masinii sare cu aproape 400 de euro.

Symbol - varianta avantajoasa de la Renault

La distanta de sute de euro se afla modelul Symbol al companiei Renault. Versiunea Pack Authentique cu motor de 1,2 litri costa 6.957 de euro, CIP. Pentru acesti bani, automobilistul primeste o masina care are in dotare aer conditionat, ABS, radio CD, geamuri electrice, scaun si volan reglabil, iar pentru timp de noapte masina este dotata cu proiectoare reglabile electric din interior.

Nici reprezentantii Renault nu se tem de concurenta si spun ca "versiunea Symbol reprezinta cel mai bun raport calitate-echipamente-pret, oferit pe piata romaneasca". Din acest model compania a vindut pina in prezent 3.000 de unitati si spera sa ajunga la sfirsitul anului la 9.000 de unitati comercializate.

Skoda Fabia, cea mai accesibila

De la Porsche Romania, varianta cea mai accesibila este Skoda Fabia, principalul concurent al modelului Renault Symbol, dupa cum spun reprezentantii Renault Romania. Fabia Avantaj, echipata cu un motor de 1,2 litri, pe benzina, si care dezvolta 64 de cai-putere, costa 8.098 de euro, CIP.

Constructorii au dotat din fabrica versiunea Avantaj cu aer conditionat, computer de bord, inchidere centralizata. Pentru siguranta, modelul are in dotarea standard airbag pentru sofer, centuri cu prindere in trei puncte, sistem Isofix de prindere pentru scaunul copilului, stopuri de ceata, imobilizator in caz de accident si altele.

Modelele Skoda Fabia au fost comercializate pina in prezent in 1.200 de exemplare.