Tranzactiile in marja, vanzarile in lipsa, imprumutul de valori mobiliare, tranzactionarea online sunt cateva noutati introduse de CNVM printr-un nou regulament referitor la serviciile financiare. Desi regulamentul intra in vigoare la 1 iulie, pana in momentul cand acestea vor fi disponibile, va mai trece ceva timp.

Incepand cu 1 iulie, piata de capital va avea un nou regulament care se refera la serviciile de investitii financiare (Regulamentul nr. 12/2004). Acesta pare sa fie primit bine de brokeri, cei carora li se adreseaza in primul rand, desi mai are cateva neclaritati.

Colateral, si investitorii sunt foarte interesati de acest regulament, pentru ca li se va permite sa realizeze noi tipuri de tranzactii, foarte cerute pe piata. Este vorba de tranzactiile, in marja, vanzari in lipsa si imprumutul de valori mobiliare.

Prin introducerea acestor tipuri de tranzactii se poate spune ca se face un pas important spre intrarea in normalitate a pietei de capital romanesti. Marius Plugaru, directorul general al Ieba Trust, considera ca prin acest regulament creste birocratia din punctul de vedere al SSIF-urilor, dar creste si siguranta clientilor.

„Faptul ca sunt certificate anumite proceduri si reguli, care nu erau atat de bine definite, ii va ajuta pe investitori. De asemenea, se pune la punct contul administrat si se delimiteaza clar tranzactiile prin Internet", a declarat Plugaru.

Noi tipuri de tranzactii asteptate de investitori

Daniel Iancu, investitor la BVB, spune ca vanzarile in lipsa prin imprumutul de actiuni si tranzactionarea on-line directa sunt masuri mai mult decat bine venite, pe care le astepta de mult timp.

„Practic, puteam vorbi de existenta unui cerc vicios aici: nu se introduceau short-sell si tranzactii on-line pentru ca nu aveam o bursa matura, iar pe de alta parte, bursa nu se putea maturiza intrucat nu exista short-sell. Prin introducerea short-sell, putem spune ca s-a rupt acest cerc vicios, iar acum urmeaza sa se produca si maturizarea bursei", a adaugat Iancu.

Dar pana la intrarea in vigoare a noului regulament, Bursa de Valori Bucuresti va trebui sa adopte proceduri fara de care investitorii vor putea sa faca aceste tranzactii doar teoretic. Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ne-a declarat ca, prin publicarea Regulamentului nr.

12/2004, CNVM a creat cadrul legislativ necesar pentru efectuarea acestor tipuri de tranzactii si, in acest moment, nu mai sunt necesare alte acte normative emise in acest sens de autoritatea de reglementare.

Bursa va trebui sa adopte noi proceduri

Stere Farmache, directorul general al Bursei de valori Bucuresti, ne-a declarat ca „ne vom stradui ca regulamentele si/sau procedurile Bursei referitoare la aceste tipuri de tranzactie sa fie elaborate pana la intrarea in vigoare a regulamentului, insa perioada care a ramas este destul de scurta.

Directorul bursei considera ca, pe langa aceste regulamente si proceduri, si operatorii va trebui sa treaca printr-un curs de pregatire. Astfel, BVB va trebui sa puna la punct imprumuturile de actiuni, care acopera, in cea mai mare parte, si reglementarile referitoare la contul in marja.

„Trebuie vazut cum va functiona aceasta piata, daca imprumutul de actiuni va avea loc inainte sau dupa tranzactie. In opinia noasta, ar trebui sa aiba loc inainte de tranzactie. In majoritatea pietelor emergente, se practica aceasta tehnica, ceea ce ne face sa ne gandim la aceasta modalitate", a precizat Farmache.

De asemenea, directorul bursei spune ca va trebui stabilit si nivelul (marimea) depunerilor in marja, pentru ca brokerul trebuie sa aiba o garantie in cazul in care pretul actiunilor are o tendinta inversa fata de cea estimata de investitor, iar marimea depinde de perioada pe care se face imprumutul, variatia actiunilor etc.

„Cel mai sanatos este sa mergem pe un sistem de asigurare a riscului mai mare pentru ca s-ar putea sa apara erori", a adaugat Stere Farmache.

Tranzactionarea online vine mai tarziu

Referitor la tranzactionarea on-line, directorul bursei spune va aceasta presupune si o revizuire a arhitecturii pietei. „Tranzactionarea online este un proiect al Bursei de Valori Bucuresti, insa nu cred ca vom avea acest sistem in acest an", estimeaza Stere Farmache.

In prezent, „tranzactionarea on-line" se limiteaza doar la transmiterea ordinelor prin Internet, urmand ca un broker al SSIF-ului, care ofera acest serviciu, sa le introduca in sistemul bursei sau, dupa caz, al pietei Rasdaq.

De limitarile acestui sistem s-a lovit Daniel Iancu in zilele cu activitate intensa a bursei: „In momentele de tranzactionare intensa, ordinele intrau cu mare intarziere in piata, iar in cadrul societatilor de brokeraj, mai multi omeni trebuia sa se ocupe de efectuarea unei munci „mecanice" - preluau ordinele venite pe Internet si le introduceau in softul de tranzactionare al bursei.

S-a dovedit atunci ca, prin acest sistem, motorul bursei functioneaza greoi la turatie maxima". In opinia lui Daniel Iancu, introducerea tranzactionarii online, in adevaratul sens al cuvantului, elimina toate aceste sincope si ne asteptam pe viitor ca bursa sa functioneze normal, fara probleme tehnice, in momentele de activitate de tranzactionare intensa.