Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis sa le acorde asiguratorilor un termen de gratie de inca 6 luni, pana la 31 decembrie a.c., pentru majorarea capitalului social.

Mirela Antohi, purtator de cuvant al CSA, ne-a declarat ca s-a renuntat la pragul de majorare de la 30 iunie pentru ca pana la sfarsitul anului societatile de asigurare aflate in dificultate sa aiba timp pentru a gasi investitori care sa le cumpere.

Antohi a mai spus ca sunt si asiguratorii care vor ca actiunile lor sa fie listate pe piata de capital pentru a atrage fondurile necesare respectarii ordinului presedintelui CSA si de aceea Comisia a decis sa ofere tuturor acest ragaz.

Pe de alta parte, Consiliul CSA a redus totodata si limitele minime stabilite anterior pentru capitalul social al companiilor de asigurare la 30 decembrie.

Astfel, societatile care practica asigurari generale, fara asigurarile obligatorii, trebuie sa aiba un capital minim de 50 de miliarde de lei (5 milioane de lei noi), iar asiguratorii care vand toate tipurile de polite generale si polite de viata vor avea un capital de cel putin 80 de miliarde de lei (8 milioane de lei noi).

Normele precedente stabileau, pentru finele lui 2005, un capital social obligatoriu de 65 de miliarde de lei (6,5 milioane de lei noi) pentru asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, 100 de miliarde de lei (10 milioane de lei noi) pentru asigurarile generale, nivel aplicabil si companiilor care vand numai asigurari de viata.

Motivul pentru care CSA a decis sa micsoreze aceste limite rezida, explica purtatorul de cuvant, in faptul ca, la momentul aprobarii limitelor vechi, s-a luat in calcul o valoare a euro de 50.000 de lei. Antohi a mai aratat ca acum cursul euro este mult mai mic si de aceea, CSA a decis actualizarea limitelor de capital social luand in calcul valoarea de 40.000 de lei pentru un euro