Viorel Lis, fostul primar al Capitalei, a picat ca "musca-n lapte" in afacerea "Spaga suedeza". Conform fostului manager ABB, Peter Fallenius, care l-a indicat drept unul dintre cei cinci oficiali mituiti, Lis si ceilalti ar fi luat cite 1.000 de dolari la fiecare intilnire a demnitarilor romani cu cei suedezi, care incercau recuperarea datoriei plus afaceri adiacente.

Intr-o discutie cu EVZ, Lis a fost extrem de indignat de acuzatia ca un primar ar putea fi mituit cu 1.000 de dolari. Acesta recunoaste ca afacerea pentru care a mers 16 zile in Suedia pe banii firmei s-a dovedit defavorabila partii romane si nu a mai fost incheiata. Surse din PNA ne-au declarat ca fostul primar a mers in calatorie impreuna cu o misterioasa domnisoara.

Cazul "Spaga suedeza"

Peter Fallenius, manager ABB arestat in Suedia, a spus recent ca a mituit cinci demnitari romani, in 1997-1998, pentru a grabi restituirea datoriei istorice a Romaniei catre Suedia, negociata, atunci, de concernul respectiv. Singurul pe care l-a indicat a fost "primarul Bucurestiului" (n.r. - Viorel Lis).

Datoria a fost restituita impreuna cu beneficii economice (inclusiv contracte supraevaluate si fara licitatie pentru ABB) multi ani mai tirziu, in mandatul PSD. Justitia suedeza l-a condamnat pe Fallenius pentru delapidare, respingind varianta mitei. In Romania, dosarul a ajuns la PNA.

Lis nu avea atributii directe in problema datoriei istorice a Romaniei catre Suedia. Implicarea sa tinea de faptul ca grupul ABB, care preluase negocierile de la statul suedez, dorea sa obtina contractul de construire a unei termocentrale in Bucuresti. Amintim ca, in contul datoriei, concernul voia sa obtina o suma in bani plus beneficii economice.

In evidentele primariei apare ca Viorel Lis a vizitat Suedia in perioada 30.07-15.08.1997, "la invitatia oficiala a societatii ABB Electroinvest". "Precizam ca societatea respectiva a suportat toate cheltuielile legate de aceasta vizita", spune primaria.

"1.000 de dolari pentru primarul din Bucuresti"

In perioada 1997-1998, unul dintre partenerii de negociere a datoriei fata de Suedia, alaturi de ministrii nenominalizati, era "primarul din Bucuresti", conform depozitiei lui Peter Fallenius. In acea perioada, edil-sef era Viorel Lis.

"S-au platit sume mai mari sau mai mici tot timpul, de la 1.000 de dolari pina la sume mai mari pentru scoala copiilor", apare in dosarul de la procuratura suedeza.

Cum s-a plimbat pe banii unei firme cu care negocia

EVZ l-a intrebat pe Viorel Lis in legatura cu vizita in Suedia si cu mita pe care sustine Fallenius ca i-a dat-o.

Domnule Lis, Fallenius, care era director executiv....

Nici nu-l cunosc pe Fallenius... N-am discutat cu el niciodata...

Pai, a zis ca v-a dat spaga 1.000 de dolari si niste haine. Avem depozitia lui.

N-am luat de la el nici o haina, nimic...

N-ati luat de la el nici o haina... A mai zis ca a cheltuit banii cu dumneavoastra pe excursii. Or, aici apare ca ati stat 16 zile pe banii ABB...

Nu, trei zile am stat...

Pai, aici scrie 30.07-15.08...

Minte, minte! N-am luat nimic, n-am nici o haina, nimic! Sint numai minciuni!

Pai, asa zice el, noi ne-am facut datoria...

Nu, cu Fallenius n-am avut nici o legatura!

Dar cu Cotfas? Va spune ceva numele asta?

Nici o legatura n-am avut!

Dar cu cine ati avut legaturi de la ABB Electroinvest?

Ei au venit... Domne, ei au fost delegati care eu nu stiu... Inca o data, eu nu stiu, intrebati-i... Au fost, au facut un... (n.r. - i se termina bateria la telefon. Revenim dupa citeva minute.)

Uite decontul, nu e decontul

Haideti, dl Lis, ca sa lamurim povestea asta odata.

Inca o data, eu n-am luat nimic de la nimeni, am fost in deplasare cu masina primariei si ce-am cheltuit e in decontul primariei. Inca o data, eu n-am facut un contract favorabil cu ABB-ul, da?

Stati putin, primaria ne-a trimis o adresa oficiala, in care zice foarte clar ca societatea respectiva a suportat toate cheltuielile legate de aceasta vizita. Acum ziceti ca ati decontat la primarie. Pai, cum ati decontat daca aia v-au platit?

Pai, n-am... Nu... Referatul cu care am fost in deplasare e depus la primarie. Deci, ce scrie acolo asa este...

Haideti sa lamurim orice dubiu, sa nu existe insinuari. Ce ati facut dvs. in Suedia, ati avut un parcurs turistic sau ce anume?

Nu, dom’le, am vazut o centrala si m-am intilnit cu primarul de la Malmö!

Pai, 16 zile? La Malmö? La Stockholm n-ati fost?

Deci, m-am intilnit cu primarul si-am fost sa vad o centrala electrotermica noua, moderna.

16 zile ati stat s-o vedeti?

Ascultati-ma! Si acesta (n.r. - nu precizeaza cine) a facut un contract de concesiune teren. Consiliul a aprobat contractul, deci consiliul, si pe urma, fiti atent, urma un contract final pentru aceasta lucrare.

Care nu s-a mai realizat.

Deci, n-am mai semnat contractul, ca era defavorabil primariei, a cazut lucrarea, deci n-am mai facut nimic cu ei, deci atunci puteau sa zica orice daca era ceva. Io n-am mai vrut sa semnez contractul ca era defavorabil primariei, contractul final.

Deci ABB voia sa pacaleasca primaria?

Deci, inca o data, io n-am semnat contractul final, n-am vrut, pentru ca era defavorabil primariei. Iar lucrarea a cazut. Io nu am ce sa va mai spun, dom’le, intelegeti?

Aritmetica de primar

Iarasi, ca sa fie foarte clar, dumneavoastra, 16 zile ati stat intr-o centrala electrotermica.

Nu 16, ca restu’ am mers cu masina, am fost pe drum!

Pai, cit ati facut pina in Suedia?

Pai, trei zile, trei zile, deci sase zile.

Deci sase zile pe drum si zece zile intr-o centrala electrotermica.

Nu, vreo trei zile am stat in Suedia, cred ca e scris gresit acolo, sau patru... Trei zile.

Pai aici scrie 30.07...-15.08... Da’ prin Elvetia n-ati fost, in tranzit?

Pai, 30.07-15.08 inseamna... vreo... Cite? Opt-zece zile.

Nu, inseamna 16.

Nu, vreo trei-patru am stat acolo.

N-ati fost si prin Elvetia, in tranzit catre Suedia?

Nu!

Da’ pe unde ati tranzitat?

Nu stiu, dom’le! Deci, am fost cu masina cu sofer, scrie-n referat, n-am luat nici un ban de nicaieri, n-am nici o treaba cu nimeni... Dom’le, dumneavoastra... nu vreau sa-mi faceti rau...

"Nu-l cunosc pe Fallenius!"

Nici noi nu vrem, dar vreau sa o lamurim pentru ca lucrurile sa fie foarte clare. Va dati seama, un ditamai directorul executiv de la ABB a zis ca v-a dat dumneavoastra spaga. 1.000 de dolari si niste haine, si niste excursii.

Minte! Minte, pentru ca... io, ca primar general, 1.000?!

Pai, de-aia ne-am mirat si noi, ca era spaga prea mica!

Minte, dom’le, minte! Deci, io nu-l cunosc pe-asta, pe Fallenius, deci, io nu l-am vazut niciodata! Erau multi cind au venit in delegatie si la fel m-au primit si acolo! Deci, ca sa va lamuriti, cautati-l pe ala care a fost la relatii externe la primarie. Cum a fost cu contractul si cu astea. El stie tot cum a fost cu contractul, ca era defavorabil primariei.

A cazut lucrarea, mai voiau aia (n.r. - ABB) sa dea ceva daca io n-am vrut sa semnez?

Corect!

Deci n-am semnat lucrarea, erau niste conditii proaste pentru primarie si io n-am vrut sa semnez!

"O fi dat pentru altcineva!"

Dumneavoastra erati partener cu dl Ciumara pe vremea aia, nu?

Nici un pic de partener! N-aveam nici o legatura cu el!

Dar Fallenius zice ca a dat o spaga, cine ar fi putut lua spaga?

Nu stiu! Pe cuvint de onoare! Nu stiu care-i treaba! Nu ma interesa pe vremea aia! Am vrut sa fac ceva pentru Bucuresti! Io am vrut sa fac o centrala, daca faceam centrala aia pentru Bucuresti, acum aveam energia la juma’ de pret!

Pai, mai devreme ziceati ca nu era favorabil contractul.

Pai, daca... cum voiam eu! Cum voiam io sa-l fac!

Cum doreati sa-l faceti?

Pai, asa cum se face! Nu mai stiu sigur cum era! Io n-am semnat contractul ca nu era bun! Nu era favorabil primariei!

Si cu mia aia de "parai" ziceti ca nu aveti nici o legatura...

Cum, dom’le!? 1.000 de dolari?! Cum va inchipuiti, cum adica? Pai, eram primarul general al Capitalei! Cum dracu’? N-aveam haine, n-aveam...(....) (n.r. - urmeaza bilbiieli indignate, neinteligibile)... cum credeti dumneavoastra asa ceva?

Noi nu credem nimic. Noi incercam doar sa punem fata in fata doua declaratii: a fostului director executiv de la ABB Electroinvest in raport cu ce ziceti dumneavoastra.

Minte, dom’le, minte! Sau o fi dat pentru altcineva, dar io nu stiu... N-aveam ce face cu 1.000 de dolari si cu haine... Nu stiu! Io am fost in delegatie si atit!

"Nu mai stiu daca am avut diurna"

A fost si Oana (n.r. - prietena lui Lis) cu dumneavoastra?

Nu, dom’le! Nu!

N-a fost?

Nu! Deci n-a fost!

Spune, apoi, ca afacerea a picat intrucit era insotita de un contract de vinzare energie care nu s-a mai aprobat pentru ca era "defavorabil primariei" . L-am intrebat ce bani a primit in timpul vizitei.

Inca ceva: diurna ati avut cit ati stat in Suedia?

Nu stiu.

Cum nu stiti?

Pai, sint sapte ani, dom’le! Deci sint sapte ani, dom’le, cum pot eu sa tin minte?!

"Turnat" de Ciumara

Lis a dat cu subsemnatul la PNA, unde a negat acuzatiile. In 1999, fostul primar general al Capitalei a semnat, in numele primariei, contractul prin care municipalitatea concesiona un teren societatii Bucuresti Nord-Est Energy, infiintata de firme ale grupului ABB. Concernul urma sa construiasca o termocentrala cu fonduri de la BERD, o afacere de 200 de milioane de dolari.

Creditul trebuia sa fie garantat de municipalitate. Contractul de concesiune a fost semnat de Viorel Lis, dupa ce Consiliul General a aprobat proiectul prin hotarire. Contractul a picat. Lis a fost indicat drept unul dintre cei suspecti in aceasta afacere chiar de catre fostul sau coleg de partid, Mircea Ciumara.

Care, culmea, la rindul sau, este unul dintre personajele ce au favorizat partea suedeza, sustinind o suma uriasa pentru restituirea datoriei.