Noul premier al Frantei este Dominique de Villepin, numit de presedintele Chirac in urma demisiei lui Jean-Pierre Raffarin cu cateva minute inainte.

Presedintele Chirac promisese ca va face o remaniere guvernamentala in urma referendumului de duminica prin care francezii au respins Constitutia Europeana.

Dominique de Villepin s-a facut cunoscut cel mai bine pe vremea cand era ministrul de externe si a contestat politica Statelor Unite cand se pregatea invadarea Irakului, in 2003.

In anul urmator, presedintele Chirac l-a numit ministru de interne si imediat ce a preluat functia a luat masuri de securitate drastice impotriva militantilor radicali islamici.

Un barbat chipes, cu surprinzator de mult par alb, Dominique de Villepin este diplomat de cariera si s-a dovedit un personaj elegant si elocvent cand cu fermitate a lansat atitudinea opozanta a Frantei fata de razboiul din Irak.

Criticii sai il descriu ca pe un om avid de putere, ale carui excese care nu a fost nicicand sanctionate de electorat fiindca niciodata nu a fost ales prin vot public.

Dominique de Villepin a fost unul din initiatorii dezastruoasei masuri luate de Jacques Chirac in 1997, cand a dizolvat Parlamentul, determinand venirea la putere a socialistilor si cinci ani de coabitare cu stanga.

Unii analisti subliniaza inca ca presedintele Chirac il apreciaza mult de Dominique de Villepin si interpreteaza relatia lor ca fiind asemanatoare celei dintre doi frati.

In sanul partidului, Dominique de Villepin nu se bucura insa de prea mare sustinere, fiind considerat arogant.

Dominique de Villepin este fiul unui politician francez, poet si autor al mai multor carti despre cultura franceza contemporana si a unei biografii a lui Napoleon.