Vineri, 3 iunie, ora 17.00, la Targul de carte Bookarest, etajul 3, sala 4, editura Curtea Veche lanseaza colectia "Constelatii", coordonata de Vladimir Tismaneanu. Primele doua titluri, pe care le veti gasi la standul editurii, sunt "Ati spus cumva totalitarism?" de Slavoj Žižek si "Teroare si liberalism" de Paul Berman.

La lansare vor participa Vladimir Tismaneanu si Adrian Cioroianu.

"Teroare si liberalism" este o carte care a trezit ecouri aprinse in Statele Unite. Ea analizeaza radacinile apusene ale principiilor totalitare, pe care principalele figuri intelectuale ale Islamului le-au importat si le-au adaptat pentru a raspunde unei istorii stilizate a Islamului.

Ideea de teroare ca raspuns la orice forma de injustitie, manifestata in islamismul totalitar, isi gaseste un precursor intr-un cult irational al mortii, la care au aderat „miscarile politice de masa patologice", intre care se incadreaza si nazismul sau stalinismul.

Intr-o chemare intelectuala la arme, Paul Berman sustine necesitatea unei pozitii ferme a democratiilor liberale impotriva inamicilor modernitatii si in principal a terorismului, nu doar in planul actiunii, ci si al ideilor.

Ati spus cumva totalitarism? repune in discutie unele concepte dominante in lumea academica actuala, autointitulata radicala, dar patrunsa, in realitate, de reguli si restrictii nescrise.

Pornind de la premisa ca liberal-democratia se foloseste de notiunea ideologica de totalitarism pentru a-si mentine hegemonia, Slavoj Žižek atrage atentia asupra faptului ca, in prezent, amenintarea totalitara sprijina un fel de interdictie nescrisa de a gandi, menita a descuraja orice angajament radical consistent.

Intr-un ritm accelerat, fara a diminua continutul analizei, Žižek imbina teoria inalta cu aspecte ale culturii populare, trecand de la Schelling la Forest Gump, pentru a descoperi semnificatii si simbolisme ce pun in lumina procese ideologice si psihologice fundamentale, aplicand abil paradoxul si ironia, sub care ascunde analize percutante la adresa Holocaustului, stalinismului sau studiilor culturale.

Editura Curtea Veche mai lanseaza sambata, 4 iunie, ora 12.30, volumele istorice:

1. "Romania si Transnistria: Problema Holocaustului"; coordonatori: Viorel Achim si Constantin Iordachi

2. "1948-1952 - Republica Populara si Romania" de Ioan Lacusta

3. "Cronica unui esec previzibil. Romania si Sfantul Scaun in epoca pontificatului lui Paul al VI-lea (1963-1978)" de Ovidiu Bozgan

4. "Biserica Ortodoxa Romana in primul deceniu comunist" de Cristian Vasile

Sunt invitati: Adrian Cioroianu, Viorel Achim, Ioan Lacusta, Ovidiu Bozgan, Cristian Vasile