Romania se bate azi cu Olanda, la Rotterdam. O infringere ne scoate din cap CM 2006, un egal ne permite luxul de a agoniza.

Anghel Iordanescu a clipit des cind sortii au decis participarea Romaniei la preliminariile pentru Germania si a analizat corect: „Plecam cu sansa a treia". Astazi, Puiu e tolanit intr-un sezlong la Jeddah, in Arabia Saudita, iar Piturca se bate cu adevarul profetiei predecesorului sau.

Umilita de Olanda chiar la Bucuresti, acum doua luni, echipa incruntatului pokerist are doar avantajul revenirii lui Mutu, speranta chioara care ne arata cit de prost stam de fapt. „Ma simt in forma, pot sa joc fara probleme 90 de minute, asa cum am facut-o in doua amicale la Juventus.

Cred ca a venit timpul sa marchez din nou, sint obisnuit cu presiunea pentru ca am jucat multe meciuri importante", a declarat Mutu dupa antrenamentul oficial de ieri. Daca mai sint ceva sanse, atunci ele apar dintr-o conjunctie intre doua evenimente cvasiimposibile.

Primul ar fi ca nationala noastra sa faca un meci extraordinar, iar al doilea ar fi relaxarea olandezilor pe fondul unei certe constiinte a superioritatii.

Romania nu a mai facut de mult un meci mare, iar actualii „tricolori" au psihicul tocit la finalul unui sezon in care nici unul nu a iesit campion cu echipa lui, exceptia ilara numindu-se Mutu. Unde mai pui ca accidentarea lui Radoi a aruncat in aer o linie de fund si asa vulnerabila, acolo unde si Chivu schioapata de un an si jumatate.

Piturca s-a declarat enervat de declaratiile facute de Lucescu in Romania, precizind ca „Dinu si Lucescu ar face bine sa vorbeasca atunci cind vor fi ei antrenori la nationala". In rest, selectionerul s-ar declara multumit si de un egal, desi „ar fi mai buna o victorie".

Deranjat de declaratiile lui Lucescu a fost si capitanul Cristi Chivu, care a spus: „Asa-i romanul, inventeaza scandaluri cind nu ai nevoie de ele".

Surprizele lui Van Basten

Olanda a adus la Bucuresti doi debutanti, dintre care unul, Babel, de-a dreptul stralucitor. Acum Van Basten mai pregateste doua surprize, ambele in aparare. Selectionerul olandez a declarat ca se teme de Romania. „Un succes in fata romanilor, iar apoi miercuri in Finlanda ne-ar plasa in pozitie de forta si ar elimina, fara indoiala, acesti adversari din cursa pentru primul lor.

Ma tem de contraatacurile Romaniei ca de ciuma. Va fi un meci mai dificil decit la Bucuresti", a spus Van Basten, care ar putea deveni primul selectioner olandez care ar inregistra zece meciuri fara infringere. Cam putine motive de speranta, dar ea totusi exista.

Daca nu, atunci Europenele din 2008 ramin ultima sansa pentru afirmarea unei generatii sacrificate chiar de cei care trebuia, dar nu au putut, sa o implineasca.

Lucescu: „Pancu nu rezista la bautura"

Tehnicianul Mircea Lucescu a declarat, la B1TV, in cadrul emisunii „Nasul", ca Daniel Pancu a facut cea mai mare greseala refuzind sa il insoteasca la Sahtior si l-a caracterizat pe international ca fiind „un baiat foarte bun, dar care nu rezista la bautura".

Relatind cum au decurs tratativele pentru transfer, Lucescu a spus: „Am vorbit cu Copos si i-am spus sa-i zica sa vina cu mine, pentru ca ii stiu defectele. Este un baiat foarte bun, dar daca nu rezista la bautura... Si mie mi-a venit de citeva ori foarte tirziu. Mi-aduc aminte ca dupa un meci la Chelsea a disparut cu Mutu noaptea si a venit la avion.

Eu, de fata cu toti ziaristii, am spus ca l-am pedepsit sa ramina la Londra, si sa-si plateasca singur biletul. Nu aveam alta explicatie. Ca daca le dadeam cum era, va dati seama ce era in presa", a declarat Lucescu. Tehnicianul a precizat ca s-a intimplat de mai multe ori ca Pancu sa intirzie cate o zi, dar ca „il cunostea cu aceasta fragilitate". (V.D.)

Cehii se distreaza cu Andorra

Alaturi de Olanda-Romania, in Grupa I mai sint programate: Cehia-Andorra si Armenia-Macedonia. Chiar daca a obtinut patru puncte in aceste preliminarii, toate impotriva Macedoniei, este greu de crezut ca micutul stat Andorra va reusi sa puna probleme cehilor.

Mult mai echilibrata este cealalta disputa, Macedonia fiind o obisnuita a rezultatelor-surpriza: dupa ce a remizat, acasa, cu Olanda, a facut egal si cu Andorra, tot in fata propriilor suporteri.