Clementina Cantoni, italianca rapita in urma cu 3 saptamani la Kabul si eliberata, joi seara, se intoarce acasa. Potrivit autoritatilor de la Roma, ea se simte bine. Clementina a parasit, vineri dimineata, sediul ambasadei italiene din capitala afgana, pentru a se reintoarce in Italia.

Clementina Cantoni, in varsta de 32 de ani, a fost rapita la Kabul, de patru indivizi inarmati, in timp ce se deplasa cu un autoturism impreuna cu soferul sau si cu o alta femeie, o canadianca, in cartierul Qala-e-Mosa.

Presupusul lider al rapitorilor, un barbat care s-a prezentat sub numele de Timur Shah, amenintase de mai multe ori ca o va ucide pe Cantoni. Ea lucra in Afganistan din martie 2002 pentru organizatia Care International si coordona, din septembrie 2003, un program umanitar destinat celor circa 10.000 de vaduve afgane.

Ministerul afgan de Interne a anuntat, joi seara, ca ostatica italianca a fost eliberata si predata autoritatilor afgane, precizand ca nu a fost platita nici o rascumparare pentru eliberarea sa.

,,Clementina a fost eliberata'', a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului afgan de Interne, Lutfullah Mashal, iar informatia a fost confirmata ulterior de ministrul Ali Ahmed Jalali.

''Sunt foarte fericit sa anunt ca, in aceasta seara, am reusit sa o eliberam pe Clementina, rapita in urma cu 24 de zile. Este rezultatul negocierilor intreprinse de Ministerul de Interne'', a declarat Jalali, precizand ca nu a fost platita nici o rascumparare.

''Intreg poporul afgan a contribuit la aceasta eliberare, de la presedintele Hamid Karzai pana la vaduvele de care se ocupa Clementina la Kabul'', a adaugat Jalali.

''In doi ani, Ministerul de Interne a reusit eliberarea a sase ostatici. Niciodata nu am platit vreo rascumparare'', a subliniat el.

Miercuri, seful diplomatiei italiene, Gianfranco Fini, declarase ca ostatica ''este in viata si este in regula'', precizand ca motivele rapirii sale ''nu au nimic de-a face cu terorismul sau cu politica''.

Revendicarile rapitorilor au ramas neclare, dar, potrivit unor surse apropiate anchetei, liderul acestora, Timur Shah, ar fi cerut, in schimbul ostaticei, eliberarea mamei sale, inchisa din motive penale.

Ulterior, la o celebra emisiune televizata, stirea a fost confirmata chiar de ministrul italian de externe, Gianfranco Fini.

Tanara milaneza a petrecut prima noapte de libertate, dupa mai bine de 3 saptamani de captivitate, la ambasada italiana din Kabul. Vestea eliberarii sale a provocat bucurie si multumire in randul rudelor, dar si in lumea politica si institutionala.

Presedintele Republicii, Carlo Azeglio Ciampi si-a exprimat bucuria si profunda usurare dupa eliberarea ostaticei.

Emotie si bucurie acasa la Clementina, unde familia a fost informata despre eliberare de un reprezentant al guvernului italian.

"Clementina se simte bine, am vorbit cu ea", a confirmat tatal voluntarei, Fabio Cantoni. El si-a exprimat furia fata de atitudinea unor jurnalisti din Afganistan care, pentru a produce stiri de senzatie, au pus in pericol viata fiicei sale.

Premierul Silvio Berlusconi si-a exprimat la randul sau satisfactia pentru acest succes.

Seful diplomatiei italiene, Gianfranco Fini - care a trimis un mesaj de multumire presedintelui afgan Hamid Karzai - si-a manifestat enorma usurare dupa vestea eliberarii si multumirea pentru faptul ca guvernul afgan a avut incredere in promisiunea presedintelui Karzai de a nu lansa nici o operatiune a politiei decat cu autorizatia guvernului italian .

Reactie de bucurie si din partea comisiei europene, dupa ce tanara Clementina Cantoni a fost eliberata teafara si nevatamata. Enorma bucurie pentru eliberarea ostaticei si la Casa Alba.

Mai multe personalitati, incepand cu Papa Benedict al XVI-lea si pana la presedintii afgan, Hamid Karzai, si italian, Carlo Azeglio Ciampi, facusera, in ultimele saptamani, apeluri pentru eliberarea tinerei italience.

Negocierile au fost purtate de autoritatile afgane in cooperare cu cele italiene, iar liderii triburilor din provincia sudica Logar, de unde este originar rapitorul, au jucat rol de intermediari.