Pensii grase, diurna in vacanta, suma forfetara, indemnizatii de mare lux

de Romulus Georgescu     Romania Libera
Miercuri, 22 iunie 2005, 0:00Pensii grase, care pot ajunge pana la 30 milioane de lei, indemnizatii "tranzitorii" pentru parlamentarii ramasi "someri", cresterea sumei forfetare, pasapoarte pentru sotii, diurna in timpul vacantei, sunt numai cateva dintre drepturile pe care le vor castiga parlamentarii pe baza noului statut al deputatilor si senatorilor.

Insa cea mai grozava "realizare" este ca in caz de deces al vreunui ales familia primeste un ajutor de circa 80 de milioane de lei.
Comisia parlamentara de resort a finalizat ieri proiectul de lege privind statutul deputatilor si senatorilor. Potrivit acestui proiect, parlamentarii vor putea beneficia de pensii, care pot ajunge pana la 80% din indemnizatia de parlamentar - adica pensii cam de 30 de milioane lei.

"Pensia din sistemul public de pensii, cumulata cu pensia suplimentara nu poate depasi 80% din indemnizatia deputatului sau senatorului". Cum? E simplu. Pentru asta ei vor trebui sa contribuie la sistemul public de pensii, pentru pensia clasica, si cu 5% din indemnizatie pentru pensia suplimentara asigurata de Parlament.

De prevederile respective "beneficiaza si deputatii sau senatorii al caror mandat a expirat anterior anului 2005", dar se adauga si "demnitarii care au cumulat sau cumuleaza functiile de executie cu mandatul de deputat sau senator".

Practic, se va asigura o pensie linistita pentru toti parlamentarii din 1990 pana acum desi, evident, nici unul dintre acestia nu a contribuit cu 5% din indemnizatia lunara.

Potrivit proiectului: "Pensiile suplimentare se alimenteaza dintr-un fond comun al celor doua Camere, constituit din cotizatii si se completeaza din incasarile extrabugetare si din economiile realizate la bugetele aprobate ale Camerei Deputatilor si Senatului". Cu alte cuvinte, alesii pot cere bugete mai mari decat au nevoie si ulterior sa "economiseasca" pentru pensii.

Mai mult, reactualizarea pensiilor fostilor parlamentari se va realiza la nivelul Parlamentului si nu de catre organele abilitate, care vor fi doar... instiintate cat va fi pensia parlamentarilor. Dupa expirarea mandatului, parlamentarii care nu isi mai reinnoiesc mandatul si care nu au varsta pensionarii primesc timp de sase luni o indemnizatie tranzitorie.

Adica, fiecare va primi in jur de 240 milioane lei pana cand isi va gasi alt loc de munca. Grijulii, parlamentarii au introdus sanctiuni pentru persoanele care "aduc atingere onoarei sau reputatiei unui senator sau deputat". Mai mult, aceste dispozitii se aplica "si in cazurile in care faptele sunt savarsite impotriva sotiei sau copiilor deputatului sau senatorului".

In plus, "protectia juridica penala se aplica si dupa exercitarea mandatului, daca faptele sunt comise in legatura cu exercitarea acestuia".

Daca pana in prezent suma forfetara primita pentru intretinerea biroului parlamentar era egala cu indemnizatia, acum va fi echivalenta cu o indemnizatie si jumatate. Practic, fiecare deputat va beneficia lunar de o indemnizatie de 40 de milioane si de o suma forfetara de 60 de milioane. Potrivit proiectului diurna parlamentara se va putea acorda...

si in timpul vacantei parlamentare "daca deputatii si senatorii indeplinesc misiuni dispuse de presedintele Camerei Deputatilor sau Senatului ori de catre Birourile Permanente". Parlamentarii care sunt ministri pot primi diurna si de la Guvern si din partea Camerei din care fac parte.

Se doreste reintroducerea dreptului la pasaport pentru apropiatii parlamentarului, ca sa nu se plictiseasca in lungile deplasari din strainatate. Potrivit proiectului: "Deputatii si senatorii au dreptul la pasaport diplomatic inclusiv sotul, sotia si copiii aflati in intretinere"!
Pentru deputati si senatori sunt prevazute o serie de incompatibilitati, dar daca Birourile Permanente iau o hotarare in acest sens, ei pot scapa.

Astfel, conducerile celor doua Camere "pot aproba participarea deputatului sau senatorului ca reprezentant al statului in adunarea generala a actionarilor, ca membru in Consiliile de Administratie al regiilor autonome, companiilor sau societatilor nationale, institutiilor publice ori al societatilor comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare sau financiare".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


133 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by