In cadrul unei intalniri a ministrilor de Externe si a ambasadorilor polonezi, care s-a desfasurat ieri la Varsovia, oficialitatile germane si poloneze si-au declarat adeziunea la planurile britanice ale bugetului comunitar si au subliniat necesitatea continuarii procesului de extindere a Uniunii Europene.

"Este in interesul Germaniei sa realizeze o scadere treptata a fondurilor destinate agriculturii in schimbul unei cresteri a celor destinate inovarii'', a declarat ministrul de Externe german, Joschka Fischer, in cadrul unui interviu acordat agentiei Reuters, si preluat de EUobserver.

Diplomatii germani au tinut sa precizeze ca nu se intentioneaza o schimbare radicala a politicii Berlinului fata de problema agriculturii, ci doar o transferare a sferei de interes dinspre subventiile acordate fermierilor spre cele acordate planurilor de dezvoltare rurala.

Conform declaratiilor ministrului britanic insarcinat cu relatia cu UE, Douglas Alexander, Londra este pregatita sa impinga pana la 50 la suta din bugetul european pe 2007-2013 catre noile state membre, fata de cele 40 de procente sustinute de presedintia luxemburgheza.

Discursul lui Alexander a calificat politica europeana drept una a ''anxietatii'' si a ''protectionismului economic'', invocand drept argument ceea ce declarase si Tony Blair in discursul sau de la sfarsitul saptamanii trecute, si anume faptul ca agricultura inghite 40 la suta din fondurile europene, desi nu reprezinta decat 5 la suta din piata muncii.

Oficialii polonezi nu s-au sfiit sa critice Franta pentru incercarea de a inlocui ''valorile create de Europa'' cu ''egoismul national'', si pentru ''instalatorul polonez'' cu care par sa identifice Polonia. Intre timp, ministrul de Externe francez, Philippe Douste-Blazy, ii cere Londrei sa-si ia in serios responsabilitatea asupra bugetului european pana nu este prea tarziu.

Nu extinderea a dus la respingerea Constitutiei in Franta si Olanda

In ciuda disputelor care par sa se inteteasca intre cele doua mari puteri europene, exista un punct comun in care s-a reusit obtinerea unui acord, si anume problema extinderii. ''Respectarea agendei extinderii este un factor catalizator pentru schimbari in Turcia si in Balcani'', a declarat Fischer.

Oficialul german a subliniat in cadrul intalnirilor de la Varsovia ca politicienii europeni trebuie sa continue expansiunea Uniunii indiferent cat de mare ar fi opozitia populara fata de acest proiect, aceeasi pozitie fiind impartasita si de Philippe Douste-Blazy. De fapt, dupa ultimele studii, criza europeana nu pare sa nu aiba nimic de-a face cu problema extinderii.

Astfel, analize independente realizate asupra votantilor din Franta si Olanda, si publicate de EUobserver, au indicat ca numai 6 la suta dintre olandezi au respins Tratatul constitutional din cauza extinderii, iar in Franta, numai 3 procente. Dintre francezi, numai 3 procente resping o eventuala extindere a Uniunii, procentajul ajungand la 6 puncte doar atunci cand este luata in calcul si Turcia.

In ceea ce priveste Olanda, sondajul arata ca 32 la suta dintre cei care au votat ''nu'' au invocat ca motiv lipsa de informatii, 19 la suta, teama de pierdere a identitatii nationale, iar 14 la suta au incercat sa-si exprime astfel opozitia fata de Guvern.

Dintre francezi, 31 la suta au respins Constitutia deoarece au crezut ca va avea un efect negativ asupra locurilor de munca, 25 la suta din cauza situatiei economice a Frantei, iar restul deoarece au considerat Tratatul constitutional mult prea liberal din punct de vedere economic.