Producatorii de grau solicita statului sa intervina pentru reglementarea pietei graului din acest an. Exista un act normativ in acest sens, Legea 73/2002, dar care nu se aplica, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, Gheorghe Cireap, presedintele patronatului judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Giurgiu.

Producatorii fac presiuni asupra statului in vederea activarii mecanismului pretului de interventie al statului prin care acesta sa preia productia de grau la un pret care sa asigure un profit minim pentru producator.

O alta solutie ar fi acordarea unei prime pentru productia livrata de intreprinzatorii agricoli care sa acopere diferenta dintre pretul painii si pretul de productie.

Nu in ultimul rand, producatorii cer statului sa acorde prime de export si sa introduca in acest an o taxa de protectie temporara pentru a descuraja importurile de grau. 'Vindem graul la nivelul anului 1999 din punct de vedere al pretului si cumparam inputuri la nivelul anului 2005', mai spun producatorii.