Integrarea in Uniunea Europeana va afecta serios structura pietei IT&C din Romania. Conform unor aprecieri, vor supravietui firmele cu o cifra de afaceri de peste 200 de milioane de euro.

Integrarea in Uniunea Europeana in 2007 va avea un impact major asupra pietei IT&C autohtone. Avantajele firmelor romanesti ar fi piata dinamica si buna pregatire a personalului, insa dezavantajul ar veni din partea managementului. Supravietuirea acestora va depinde de cifra de afaceri si de produsele si serviciile din portofoliu.

„Se poate supravietui fie avind drept de proprietate intelectuala pentru un produs, fie avind lichiditati. Firmele care nu vor ajunge la o cifra de afaceri de 200-300 de milioane de euro nu vor avea succes", considera Gabriel Marin, director general Omnilogic.

Sint vizate in general firmele care dezvolta solutii si produse care sint comercializate si de marile companii straine care, in opinia lui Gabriel Marin, isi vor permite sa practice preturi mici si sa aiba pierderi o perioada de timp pentru a scoate din cursa concurentii. O sansa mai mare, chiar daca nu au atitia bani, o vor avea firmele specializate intr-un domeniu de nisa.

Se considera ca dupa momentul aderarii, aproape 90% dintre firmele romanesti isi vor schimba structura actionariatului, fie prin vinzarea actiunilor detinute de fondatorii companiilor, fie prin listarea pe piata de capital.

Sprijin de la stat

Opinia generala este ca autoritatile ar trebui sa protejeze, in diverse moduri, firmele autohtone. Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Telecomunicatii considera ca decretarea IT&C ca sector strategic implica formarea unui sistem concurential, dar si protejarea actorilor de pe piata de fiscalitatea excesiva.

„Este necesara sustinerea pentru IT&C, ca in alte tari, fie prin sprijinirea achizitiilor individuale de produse, fie prin programe guvernamentale", spune Valentin Negoita.

Au existat si opinii care sustineau sprijinirea actorilor semnificativi, cu potential. Ramine de vazut daca guvernul va fi de aceeasi parere. „Industria trebuie sa-si creeze propriii campioni, Uniunea Europeana are reguli stricte", afirma ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

In primele luni ale anului 2007 se va vedea care sint firmele romanesti de IT&C care pot sa reziste asaltului gigantilor de pe piata europeana.