Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si India a atins, anul trecut, 265,5 milioane de dolari. Perspectivele pentru 2005 sunt bune, daca tinem cont ca, pana in aprilie, s-au inregistrat schimburi comerciale de 178,5 milioane de dolari.

Ministrul indian al Petrolului si Gazelor naturale, Mani Shankar Aiyar, i-a invitat pe specialistii romani sa realizeze noi prospectiuni petroliere in India. Aiyar a amintit, ieri, la „Forumul de afaceri Romania-India“ ca romanii au fost primii dupa rusi care au pus bazele industriei energetice din India, in anii 1960-1970.

Astfel, „gazarii“ romani au construit rafinaria de titei de la Gauhati (in 1961), instalatia de solventare cu bioxid de sulf de la rafinaria Barauni (in 1964) si au pregatit specialisti indieni in industria petrochimica. Aiyar a evidentiat, ca cele doua tari au un potential extraordinar, putand avea o valoare a schimburilor comerciale mai mare de cel putin zece ori.

Romania exporta, in principal, produse siderurgice, componente pentru calea ferata, produse chimice, utilaj metalurgic, componente electronice, aluminiu si produse din aluminiu. Importam din India minereu de fier si mangan, produse chimice, produse farmaceutice, tutun, mase plastice, cauciuc si bumbac. In perioada 1991-31.01.

2005 au fost create in Romania 213 societati comerciale cu participare de capital indian, totalizand 26 de milioane de dolari. Se distinge grupul ISPAT-LNM Holdings, care apartine indianului nerezident Laxmi Narain Mittal.

Urmeaza Allied Deal Phoenix, care prelucreaza metale neferoase la Baia Mare, Allied Deals Elcond, care produce conductori electrici la Zalau si Ductil Buzau, care produce sarma din otel.

Firma SPIC din Madras doreste sa participe la privatizarea combinatului chimic de la Turnu Magurele. Mahindra&Mahindra intentioneaza sa produca tractoare, masini si sa investeasca in turism. Grupul Tata doreste sa produca autoturisme.

Firma Reliance este interesata in productia de ambalaje PET, valoarea investitiei fiind de circa 75 de milioane de dolari. Firmele Satyam Computer Services si Iflex Solution sunt interesate de realizarea unui parc tehnologic IT.

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres si ministrul Petrolului si Gazelor Naturale din India, Mani Shankar Aiyar, au semnat, ieri, la sediul MEC, Memorandul de cooperare in domeniul petrolului si gazelor naturale.

Documentul reglementeaza cadrul necesar cresterii productivitatii energetice a celor doua tari si prevenirii poluarii prin reducerea impactului negativ asupra mediului produs de exploatarea petrolului si gazelor naturale.

Domeniile de cooperare vizate de cele doua parti includ cercetarea si dezvoltarea in domeniul petrolului si gazelor naturale, precum si producerea si furnizarea echipamentelor de foraj si a unitatilor de procesare petrochimica.

Un alt sector de interes pentru partile semnatare este dezvoltarea relatiilor comerciale si participarea companiilor romanesti si indiene la procesele de privatizare din cele doua tari.