Numarul victimelor inundatiilor a ajuns la 20, iar Guvernul a decis sa aloce cate 30 de milioane de lei vechi fiecarei familii care a suferit un deces in perioada inundatiilor. Sunt mari sanse ca numarul victimelor sa ramana pe loc, in acest moment nefiind inregistrate alte persoane disparute.

In primele zile ale acestei saptamani vor mai fi ploi, insa nu de mare intensitate si nu exista deocamdata riscul unor noi inundatii, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Am stat de vorba cu multi oameni, cam stim ce vor: materiale de constructii.

Refacerea caselor nu va costa foarte mult, deoarece casele au o anumita structura in aceasta zona", a declarat, la randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Ministerul Agriculturii ii va despagubi pe producatorii afectati de inundatii care si-au asigurat culturile cu 300 miliarde lei vechi, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Numai 10% din terenurile afectate de inundatii au fost insa asigurate de proprietari. Estimarile ministerului indica pagube totale in agricultura si silvicultura de circa 130 milioane de euro.

El a precizat ca sumele vor fi alocate pentru culturile asigurate, la care contractele incheiate cu societatile de profil n-au prevazut si anumite cazuri de riscuri. Aceste sume vor fi destinate judetelor in care culturile au fost calamitate.

Inundatiile au compromis in totalitate, in perioada aprilie - iulie 2005, 108.000 hectare de culturi agricole (sub 1% din suprafata agricola a tarii), din care 50.000 de hectare numai in luna iulie. Suprafetele totale afectate in intervalul mentionat se ridica la 614.000 hectare (sub 6% din suprafata agricola a tarii), dintre care 506.000 hectare afectate partial.

Din suprafata cultivata afectata partial, 425.000 de hectare au fost afectate in ultimele 15 zile. In acest an, Ministerul Agriculturii a mai platit despagubiri de 180 miliarde lei vechi pentru producatorii agricoli din zonele calamitate in luna aprilie din judetele Timis, Caras-Severin si Alba.

Totodata, s-a primit acordul de principiu al comisarului european pentru agricultura, Marianne Fischer Boel, pentru a se realoca o suma de 110 milioane de euro din fondurile SAPARD, necheltuita, pentru lucrari de refacere a infrastructurii (90 milioane euro) si a digurilor (20 milioane euro).

Pretul painii nu ar trebui sa se modifice in urma inundatiilor care au afectat cultura de grau, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Chiar si in conditiile in care 6% din suprafata agricola a tarii a suferit de pe urma ploilor care s-au dezlantuit in ultimele luni, Flutur este optimist, estimand o recolta de 6 milioane de tone de grau pentru acest an.

"Sper ca 60-70% din acesta sa fie panificabil. In momentul de fata nu sunt motive sa fim ingrijorati. Recolta din acest an si rezerva de 1-1,2 milioane de tone de anul trecut ne garateaza ca situatia va fi in regula", a precizat ministrul. In ceea ce priveste graul furajer, Flutur si-a exprimat speranta ca acesta va putea fi exportat, pe piata europeana, din cauza secetei.

Se circula pana la Focsani

De astazi, devine functionala ruta feroviara Bucuresti Nord-Focsani. Compania CFR Calatori a anuntat ieri ca, urmare a redeschiderii circulatiei feroviare pe ruta Bucuresti Nord-Focsani, introduce in circulatie o pereche de trenuri rapid pe aceasta relatie. Rapidul 11951 va pleca din Bucuresti la ora 07.26 si va ajunge la Focsani la ora 10.

05, cu opriri in statiile Ploiesti Sud-Mizil-Buzau-Ramnicu Sarat. Rapidul 11952 va pleca din Focsani la ora 16.56 si va ajunge in Bucuresti la ora 19.29, cu opriri in aceleasi statii. Ministerul Transporturilor a anuntat ieri ca a refacut DN 24 in zona Cosmesti, Tisita si Tecuci astfel ca s-a reluat circulatia autovehiculelor mai mici de 3,5 tone.

S-a reluat si circulatia feroviara pe liniile 704, intre Tecuci si Barbosi; 602 intre Marasesti si Tecuci; 504 intre Adjud si Cicieu. In acelasi timp, compania TAROM a anuntat ca va mentine cursa suplimentara spre Bacau si in urmatoarele zile in conditiile in care circulatia feroviara si rutiera se desfasoara anevoios. Avionul de Bacau va pleca din Bucuresti la ora 12.

40, va ateriza la Bacau la 13.30. De la Bacau spre Bucuresti, cursa aeriana pleaca la ora 14.00.