In pierdere de imagine dupa prestidigitatea premierului cu demisia, PNL a devenit un cuib al scenariilor si intrigilor politice care amintesc din ce in ce mai mult de zilele de glorie ale taranistilor. O parte dintre liberali cauta cu disperare solutii sa-l multumeasca pe Traian Basescu, una dintre acestea fiind scoaterea conservatorilor din Guvern.

Potrivit unor surse liberale, ministrul Economiei, Codrut Seres, membru in Biroul Politic al Partidului Conservator, isi negociaza intrarea in PNL. Sursele citate sustin ca Seres a promis ca, daca va fi acceptat, va aduce cu el membrii mai multor filiale ale PC din tara. Deocamdata, mutarea respectiva nu a fost discutata oficial la nivelul conducerii formatiunii conduse de Calin Popescu Tariceanu.

Acestia spun ca, in urma cu aproximativ doua luni, la momentul in care se analiza oportunitatea declansarii alegerilor anticipate, atat Codrut Seres, cat si celalalt ministru al PC, George Copos, ar fi sustinut in fata lui Dan Voiculescu necesitatea unui nou tur de scrutin, lucru care le-ar fi atras oprobriul acestuia.

In aceste conditii, la acea data, au aparut informatii in PNL privind o eventuala trecere a lor in partidul condus de Tariceanu. Cooptarea celor doi pare cu atat mai plauzibila cu cat in PNL s-au intarit vocile care sustin excluderea conservatorilor de la guvernare si trimiterea lor fortata in opozitie.

Mai mult, in conditiile in care Alianta ar pierde sprijinul parlamentar al partidului lui Dan Voiculescu, orice recrutare de senatori si deputati ar fi bine venita, chiar daca s-ar incalca principiul antimigrarilor politice, propovaduit de Tariceanu.

De fapt, din precautie, liberalii vor demara o noua serie de consultari cu reprezentantii minoritatilor nationale in Legislativ, pentru a se asigura de voturile acestora la proiectele pe care vor sa le treaca. Pana atunci, insa, PNL a reusit sa obtina, cel putin la nivel declarativ, promisiunea conservatorilor ca vor fi alaturi de Guvern.

In ceea ce-l priveste pe Seres, potrivit unor cercuri apropiate acestuia, premierul Calin Popescu Tariceanu nu ar fi prea incantat de cooptarea lui in PNL.

In aceste conditii, ministrul Comertului, care ar vrea cu tot dinadinsul sa ajunga la liberali, ar fi pus la cale tot soiul de strategii menite sa-l scoata in evidenta la actiunile organizate de aliati, incercand chiar o apropiere pe filiera Traian Basescu.

Sesiunea extraordinara, testul de fidelitate pentru PC

In orice caz, o eventuala inlaturare din Guvern a conservatorilor este exclusa pana la inceperea sesiunii de toamna a Parlamentului. Mai mult, un astfel de gest nu ar fi posibil printr-o simpla remaniere a Cabinetului, intrucat schimbarea ministrilor unui partid cu altii de la alta formatiune ar presupune modificarea structurii politice a Guvernului pentru care Legislativul si-a dat acceptul.

In aceste conditii, premierul ar fi nevoit sa vina din nou in fata senatorilor si deputatilor pentru a le cere un nou vot pentru configuratia refacuta a Executivului sau. Lucru care i-ar putea da destule batai de cap lui Calin Popescu Tariceanu, intrucat este clar ca nu va mai putea conta pe sprijinul alesilor PC.

Prin urmare, liberalii au decis sa nu mai agite relatia cu oamenii lui Dan Voiculescu, cel putin pe perioada sesiunii parlamentare extraordinare, cand trebuie promovate ordonantele de urgenta emise de Guvern saptamana trecuta.

La finalul acestei perioade, PNL va face o evaluare a modului in care conservatorii au votat si, in functie de rezultat, va lua o decizie definitiva cu privire la continuarea colaborarii cu conservatorii.