Cumparatorul CEC va fi obligat, prin contractul de vanzare - cumparare, sa acorde credite sectorului agricol, in special pentru cofinantarea fondurilor comunitare, asigurandu-se absorbtia acestor fonduri pentru dezvoltarea mediului rural, potrivit strategiei de privatizare aprobate de Guvern.

Mai mult, cumparatorul se va angaja sa efectueze toate diligentele pentru a distribui prin unitatile CEC fondurile comunitare din categoria Politicii Agricole Comune si fondurile de restructurare si coeziune ale Uniunii Europene, "cat mai aproape de utilizatorii finali din mediul rural".

De asemenea, contractul de privatizare va cuprinde o clauza privind reteaua teritoriala.

Astfel, castigatorul licitatiei de la CEC va mentine timp cel putin de cinci ani un numar de 700 de unitati in mediul rural, in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori.

Tot prin contractul de vanzare va fi stabilita obligativitatea de a pastra in denumirea bancii, pe o perioada de cinci ani, sintagma "Casa de Economii si Consemnatiuni".

Investitorul strategic care va cumpara CEC va avea posibilitatea sa preia pana la 75% din capital, dar nu mai putin de 50% plus o actiune.

Executivul a stabilit ca statul va vinde 90,1% din capitalul social al CEC catre persoane fizice sau juridice, iar restul de 9,9% din actiuni vor fi alocate pentru constituirea Fondului destinat despagubirii proprietarilor de imobile nationalizate.

Pachetul majoritar de actiuni reprezentand pana la 75% inclusiv din capitalul social total al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, va fi vandut catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau unui consortiu.

Vanzarea se va realiza prin negociere directa, cu selectie de oferte. Operatiunea se va face prin negociere in doua etape, pe baza de oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante.

In scopul maximizarii pretului actiunilor, comisia de privatizare va putea solicita potentialilor cumparatori sa depuna oferte preliminare si neangajante atat pentru un pachet majoritar de 75%, cat si pentru un pachet mai mic, dar care sa nu reprezinte mai putin de 50% plus o actiune din capitalul social al CEC.

Un pachet de pana la 5% din capitalul social al CEC va fi vandut catre salariatii institutiei, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la banca.

Vanzarea pachetului de 5% de actiuni se va realiza dupa acordarea pachetului majoritar. Restul actiunilor detinute de stat, cu exceptia celor alocate Fondului Proprietatea, vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare, pe piata interna sau externa de capital.

CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, cu un capital social de 149,7 milioane lei, un numar de 1.407 unitati si circa 9.000 salariati. Statul roman este unicul actionar al bancii, prin Ministerul Finantelor Publice.