Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, sustine ca liberalizarea pietei la 1 iulie a fost operata tocmai pentru a crea un mediu concurential, transparent si deschis in ce priveste piata de energie electrica. Seres a adaugat ca procesul a fost declansat doar dupa ce chestiunea a fost discutata cu sindicatele si patronatele.

In noile conditii, a explicat Seres, consumatorii industriali au devenit fara exceptie eligibili si isi pot negocia conditiile de achizitie, preturile si modalitatile de livrare pentru energia electrica. Ministrul economiei a facut precizari si in cazul Hidroelectrica, argumentand ca este vorba despre patru contracte de export renegociate in aprilie si mai.

El a adaugat ca o reziliere a acestor contracte ar pune ministerul in situatia de a plati despagubiri pe care institutia nu si le poate permite in acest moment.

Precizarile ministrului economiei au fost facute in urma declaratiei presedintelui Traian Basescu referitoare la faptul ca liberalizarea pietei de energie s-a facut prea repede, inainte de a se introduce unele reglementari care sa asigure ca aceasta sa fie un mediu concurential corespunzator si echitabil. Basescu a mai acuzat si faptul ca contractele Societatii Hidroelectrica sunt secretizate.