Conducerea Politiei Iasi a recunoscut oficial ca listele cu semnaturi pentru infiintarea Partidului Popular au fost trucate in mod grosolan.

"Nu a fost finalizata ancheta, insa pot sa va asigur ca in proportie de 99,9% semnaturile sunt false. Atunci cand ancheta va fi finalizata, voi da publicitatii toate datele despre acest caz", a declarat comisarul-sef Gheorghi Plai, comandantul Inspectoratului de Politie Iasi.

Ancheta IPJ Iasi vizeaza numai cele 3.400 de semnaturi stranse in comunele judetului Iasi. Un control prin sondaj in cinci comune a rezultat ca multe persoane au fost trecute pe liste fara sa-si dea consimtamantul.

Dintre cele 90 de persoane din comuna Focuri care apar pe listele Partidului Popular, politistii au audiat 49, din care 44 au declarat ca nu au semnat o astfel de adeziune.

In comuna Fantanele sunt trecute pe liste 88 de persoane, politistii au audiat 48, iar 44 au declarat ca nu au semnat adeziuni la Partidul Popular.

Mai mult, anchetatorii au descoperit pe listele cuplului Stanciu-Ciontu si doi morti inscrisi in Partidul Popular. Pe lista intocmita la Tiganasi apare, la numarul curent 2.729, numele Nistor Petru, nascut pe 25 aprilie 1949, in satul Mihail Kogalniceanu.

Lista cu semnaturi a fost intocmita pe 24 iunie 2005. Certificatul de deces avand seria DP nr. 121.196, arata ca Nistor Petru a murit pe 26 februarie 2005, data care, cum era si normal, a fost trecuta si pe crucea de pe mormantul sau.

De asemenea, pe aceeasi lista, la numarul curent 2.552, apar numele si "semnatura" lui Gurzun Dan, care a murit la data de 22 septembrie 2004.