Cei 100 de militari ai companiei de politie militara, aflati in misiune in Irak timp de sase luni, s-au intors acasa. Ei au indeplinit sute de misiuni de patrulare in zona de operatii, de escortare a convoaielor umanitare si de protectie a personalitatilor.

Impreuna cu camarazii de arme italieni si portughezi, politistii militari romani au participat la paza Campului Mittica la monitorizarea politiei locale.

"A fost dificil. Pericolul te pandeste la orice pas, exact acolo unde nu te astepti. Acesta a fost motivul pentru care am acordat foarte mare atentie fiecarei misiuni. Pentru mine a insemnat o experienta deosebita si un mare castig. Acolo, oamenii se schimba total. Sunt mult mai constienti, mult mai ancorati in realitate.

Pana la urma a fost foarte bine, ne-am descurcat. Toate misiunile le-am desfasurat impreuna cu carabinieri italieni si eu zic ca am lasat o impresie foarte buna. Cel mai frumos este insa faptul ca am venit cu totii sanatosi acasa", spune maiorul Gheorghe Oprea, comandantul detasamentului IRAK IV.

Aflat la prima misiune in Irak, el spune ca s-ar intoarce oricand daca i se ordona. Deocamdata, urmeaza insa o perioada de odihna, pe care abia asteapta sa si-o petreaca alaturi de familie.

Copilul plutonierului Ionut Maxim s-a nascut in timp ce tatal sau se afla la prima misiune in Irak, in 2003.

"Primul lucru cand am ajuns acasa am fost sa-mi vad copilul si sotia. De altfel, baiatul s-a nascut la prima mea misiune in Irak. Dupa aceea am fost la parinti pentru ca familia este cel mai important lucru. Mi-a fost foarte dor de ei", zice Ionut.

Plutonierul ne povesteste apoi zambind cum isi petreceau timpul liber in Irak: "Am incropit un teren de tenis si unul de fotbal. Mergeam la sala de sport, la sala de forta, in general ne ocupam timpul cu activitati sportive. Am jucat si cu italienii, si pot sa va spun ca ii batem cam la toate".

"E greu pentru ca acolo inamicul este invizibil. Nu poti sa deschizi focul asupra cuiva pe care nu-l vezi chiar daca trage in tine", povesteste locotenentul Radu Manea.

Cu toata duritatea pe care se presupune ca o au pe campul de lupta, reintorsi acasa, politistii militari povestec acum ca cel mai greu a fost dorul de familie, de prieteni si de tara.

"Aici avem un sentiment de siguranta. In plus, familia si prietenii sunt aproape. Una e sa vorbesti la telefon si alta e sa fii cu ei fata in fata. Cel mai important lucru este ca ne-am intors sanatosi la cei dragi", ne spune plutonierul major Liviu Roman.