Sase localitati din judetul Alba, in special din zona montana, nu mai au nici un locuitor, fiind depopulate complet in ultimii ani, in timp ce in alte cateva zeci mai traiesc cel mult cate zece persoane, se arata intr-un document al Directiei Regionale de Statistica Alba.

Localitatile Cicard (comuna Lopadea Noua), Incesti (comuna Posaga), Doptau (comuna Sona), Carpenii de Sus (comuna Spring), Harasti si Poieni (comuna Vidra) nu mai au nici un locuitor, figurand in prezent la categoria asezari omenesti doar cu titulatura.

Autoritatile locale sunt de parere ca principalele cauze sunt imbatranirea populatiei si migratia spre orase, deoarece accesul spre aceste zone era dificil si singurele venituri ale localnicilor proveneau din agricultura, cresterea animalelor si exploatarea padurilor.

Primarul comunei Posaga, Ioan Botas, a explicat ca localitatea Incesti, care apartine comunei, este un satuc intr-o zona izolata, in care accesul se face cu dificultate. Acolo locuiau doar cateva persoane, care in ultimii ani au murit, astfel ca zona a ramas pustie.

Situatia este asemanatoare si in celelalte localitati care s-au depopulat in ultimii 15 ani, in urma ramanand gospodariile si casele goale.

Subprefectul de Alba, Clement Negrut, a declarat ca situatia este cunoscuta de autoritatile judetene si este frecventa in zona rurala, fiind cauzata in special de migratia populatiei tinere spre zonele dezvoltate economic.

Negrut a spus ca, desi nu mai au practic nici un locuitor, satele sau catunele respective vor exista din punct de vedere administrativ, deoarece fostii localnici sau urmasii acestora sunt proprietari pe terenurile sau casele din aceste localitati, astfel incat ele nu pot fi desfiintate. (Liviu Vlad)