Partidul Social Democrat, pe numele sau abreviat PSD, se indreapta incet, dar sigur, spre pierzanie. Nu e neaparat vina lui Geoana. Pana la un moment dat, succesorul lui Ion Iliescu chiar si-a luat in serios misiunea dezinsectiei interne, dupa epidemia de coruptie care a cuprins partidul.

Il ajuta si stilul; omul nu a invatat lectia arogantei, nu are brevet nici pentru limba de lemn in care e licentiat Ion Iliescu, nu e negru in cerul gurii si poate sta de vorba ca un om normal. Macar pentru un lucru Mircea Geoana merita felicitat: ca a scapat porumbelul cu „PSD nu e pregatit sa guverneze daca nu isi face curatenie inauntru”.

Iar la partid e mai rau ca la gropa Glina. De-abia acum incep sa iasa la iveala cele mai murdare pete, dupa ani buni in care murdaria a fost mascata cu voia presei de serviciu, datoare.

Cazul stenogramelor luate la ochi de procurori arata insa ca partidul in care Geoana e presedinte fara putere trebuie sa-si puna de-o parte pentru cele vesnice. Daca isi imagineaza onor scortosii lideri ai baronetului pesedist ca vor mai fenta o data prostimea, se insala mai rau ca la un poker cu Mitica Corleone.

Tactica „stransi uniti in jurul mizeriei ca sa nu se ridice la suprafata” nu mai tine decat cel mult in Congo. Iar, la acest capitol, Geoana incepe sa candideze serios pentru titlul onorific de „prostanac”, propus candva de Ion Iliescu.

Au trecut mai multe zile de la dezvaluirile din „Evenimentul zilei” privind martorii stenogramelor si Mircea Geoana inca doarme. Cand si cand mai sforaie o declaratie cu perdea, de genul bezelelor schimbate cu omologii ucraineni in negocierile pentru Insula Serpilor.

Pe fata sau voalat, el si cei desemnati sa prezinte „pozitii” publice o dau cotita in continuare. Ba ca nu e chiar asa, ba ca sa mai vedem, ba ca mai trebuie probe, ba ca e mana lui Basescu, Tariceanu, Gigi Becali ori Vadim. Nu-l aud pe seful opozitiei sa fi vorbit vreodata despre nebuniile concrete mentionate in documetele secrete ale PSD.

Daca intr-adevar se ocupa Rodica Stanoiu, sefa justitiei PSD, cu indicatiile pretioase pentru instrumentarea unor dosare penale pe numele opozitiei de atunci? Poate nega public asta Mircea Geoana?

aca da, de ce n-o face? Aici, nu e prostanac. Se gandeste el cumva ca, maine-poimaine, cine stie cum, apare proba irefutabila a valabilitatii documentelor si atunci ce mai are de zis?

Dar poate Geoana sa faca vreo isprava in partid? Este el capabil sa se debaraseze de toate petele penale si de baronii din umbra ai PSD? Si daca vrea, poate? Din ce se vede in acest moment, raspunsul e unul singur: nu. Pentru ca indepartarea compromisilor din partid se lasa cu scandal mare. Iar „greii” pot lua cu ei si mii de posesori de carnete tri-trandafirii.

Dar si multi bani furnizati de baronii-penali si de afaceristii care asteapta revenirea la guvernarea de cumetrie. Cu ce mai ramane atunci Geoana? Cu sediul, cateva secretare si niscaiva procente lesinate prin sondaje. Iata de ce PSD, cu sau fara Geoana, nu poate fi pasarea Phoenix. Si de ce noul presedinte nu poate face nimic in scandalul stenogramelor.