Supus presiunilor din partea Coalitiei, PSD trebuie sa faca fata si competitiei interne de la varful partidului pentru putere si pentru mai multa vizibilitate. Miron Mitrea, unul dintre greii PSD, spune, intr-un interviu pentru ziarul Adevarul, ce se intampla, in opinia sa, cu principalul partid de opozitie.

Rep: Cine conduce PSD?

M.M. Mircea Geoana este presedintele partidului si din ce in ce mai mult Mircea Geoana conduce partidul ca presedinte al partidului. Insa in PSD sunt convins ca a trecut epoca unei persoane care face totul si care decide totul, partidul nu va mai accepta o conducere din partea uneia sau a doua persoane.

Partidul va trebui sa participe la decizii mult mai democratice. Ne protejam astfel, nu mai apar oameni care nu au avut nici un fel de istorie in partid si ajung direct pe liste.

N-au facut nimic, te-ntorci, te uiti, vezi c-au ajuns parlamentari sau secretari generali, oameni care cu trei zile inainte nu erau in partid. Si oameni care au muncit in partid de si-au tocit coatele n-au mai avut loc pe liste.

Rep: In ciuda celor spuse de dumneavoastra, conducerea lui Mircea Geoana a fost pusa sub semnul indoielii de mai multe luari de pozitie la varful partidului.

M.M. Sigur ca n-am sa fiu dintre cei care spun ca partidul e ca o stanca, ca impacarile sunt toate pe 100 de ani. Dar nici nu exista in sanul partidului, pe probleme majore, probleme extrem de mari. In continuare exista oameni care vor sa se pozitioneze pentru urmatorul Congres, asta e adevarat.

Dar, dupa discutiile care au avut loc in ultima vreme in partid, cei care nu vor sta aproape vor avea de suferit, indiferent cum ii cheama. Pentru ca ne-am cam saturat de ciondaneli. Ne-am cam saturat ca unii dintre noi sa-i atace pe altii dintre noi.

Rep: Se vorbeste despre marea impacare cu Ion Iliescu.

M.M. Ion Iliescu ramane presedintele grupului PSD din Senat.

Rep: Va reusi partidul sa scape de eticheta de partid de corupti?

M.M. Da, va reusi, dar nu asta e problema. Trebuie sa avem puterea, ca si partid, sa recunoastem ca, in cei 15-16 ani de la revolutia din Romania, clasa politica romana a fost mai des desprinsa de agenda publica, de interesul populatiei decat a fost in interesul populatiei.

Astazi este momentul sa trecem la un alt tip de reforma. Si eu ma-ntorc la votul uninominal. Daca vrem sa dam cuiva dreptul sa curete clasa politica trebuie sa trecem la votul uninominal.

Rep: De ce PSD n-a introdus votul uninominal cand a fost la putere?

M.M. Ca i-a fost frica, de ce sa nu recunoastem.

Rep: S-a izolat PSD la stanga esichierului politic?

M.M. Trebuie sa strangem randurile impotriva unei puteri care in mod evident este excesiva, nu neaparat prin toate elementele sale, dar prin Traian Basescu sigur este excesiva. Trebuie sa discutam foarte serios o platforma comuna, care se poate transforma sau nu intr-o alianta electorala.

Trebuie sa discutam chestia asta de la stanga pana la centrul esichierului politic: partide socialiste, sociale, sigur PSD, care este singurul partid parlamentar, partide care au o anumita influenta locala, partide ecologiste, partide populare care exista in Parlament, sindicate.

Ne gandim la Petre Roman, ca si personalitate care poate sa aduca o anumita experienta, la partidul lui Ciontu, care are 15 parlamentari, poate la alt mod de a lucra in viitor cu Partidul Conservator sau chiar cu UDMR la un moment dat daca actuala structura politica nu mai functioneaza.

Rep: Cu cine nu discuta PSD?

M.M. Intotdeauna exista discutii, dar exista si zone unde nu te poti apropia, nu exista nici un fel de posibilitate de a discuta. Daca cineva mi-ar spune acum ca intre conducerea PSD si conducerea PD exista negocieri, i-as spune ca in mod sigur nu exista.