Deficitul de cont curent a crescut cu 60% in primele sase luni ale anului, la 2,7 miliarde euro, cu 527 de milioane de euro mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, a anuntat Banca Nationala.

El a fost alimentat de cresterea consumului intern de bunuri importate, cu un miliard de euro mai mult decit in aceeasi perioada a anului anterior, pe fondul unui leu mai puternic.

Un deficit prea mare al contului curent poate avea efecte negative asupra cursului de schimb si a inflatiei. Desi au pareri impartite, analistii sustin ca noua situatie va determina BNR sa restrictioneze si mai mult creditarea si sa mentina politica de interventie asupra cursului leului.

Problema e ca Romania exporta produse semifinite, materie prima si bunuri realizate in lohn (cu materialul clientului) si importa bunuri finite, cu valoare adaugata. Altfel spus, finantam productia altor state, in timp ce a noastra nu e in stare sa functioneze intr-atat incat sa acoperim prin export nivelul importurilor.

"S-a intamplat ceea ce ce am anticipat la inceputul anului: un derapaj al inflatiei si al contului curent. Cresterea deficitului de cont curent in acest an (pe primul semestru) este mai accentuata decat anul trecut si, in opinia mea, nesustenabila", comenteaza analistul Daniel Daianu.

Chiar daca nivelul cresterii medii a deficitului in 2005 fata de 2004 s-ar diminua la jumatate in semestrul doi (coborand de la 60% la 30%) am ajunge pe intreg anul la o adancire a deficitului de cont curent fata de 2004 de circa 45% in termeni absoluti, spune Daianu.

"Daca am tine cont de aprecierea severa a leului (care inseamna euro mai putini la exporturi si un PIB crescut evaluat in euro) si tot am avea un deficit de cont curent ca pondere in PIB in jur de 9%, ceea ce nu este putin," afirma Daianu.

"Daca in prezent se poate spune ca deficitul de cont curent este o paguba "colaterala" care poate fi reparata intrucat exista inca surse de finantare, explicatia aceasta nu va mai putea fi data pentru multa vreme", spune analistul Florian Libocor.

"Deficitul de cont curent creste de la luna la luna, iar parerea mea e ca a iesit de sub control", spune Matei Paun, de la BAC Inestment Bank.

"Mai devreme sau mai tarziu, o sa se reflecte asupra cursului de schimb al leului. Acum trecem printr-o perioada de apreciere, care va mai continua, insa este clar ca la un moment dat, leul se va deprecia", explica Paun.

Prin aceeasi situatie au trecut si alte tari cu economii in tranzitie din Europa Centrala si de Est, care au resimtit, dupa o perioada de dezechilibre cauzate de o apreciere masiva a monedelor nationale, urmand o perioada de cadere ale acestora.

Ce ar trebui facut pentru a echilibra, cat de cat, balanta de plati?

Dragos Cabat sustine ca Guvernului i-a ramas putin de facut in acest sens. O masura care ar putea fi adoptata ar fi cresterea TVA, fapt care implicit ar mai tempera din cererea interna de produse de import.

Cabat afirma ca fraiele sunt, insa, la BNR, care poate sa mai tempereze creditarea si sa sugereze faptul ca leul trebuie sa mai coboare in raport cu celelalte valute.

Exista si pareri contrare.

"Cred ca BNR n-ar trebui sa mai intervina pe piata monetara, pentru a nu se mai crea scenarii previzibile", afirma Paun. De fiecare data cand cursul leului o ia in sus, BNR , se stie, intervine pentru a-l echilibra- lucru care este foarte usor de previzionat de speculatori si ajuta exportatorii.

Daianu considera ca la un asemenea nivel al deficitului, se poate gandi o schimbare a "sentimentului de piata" al investorilor care poate conduce la iesiri de capital speculativ si la o presiune pe leu in sensul deprecierii sale. "BNR va fi nevoita sa intervina pentru a nu lasa leul sa se deprecieze prea tare," spune fostul ministru de Finante.

Totodata, un astfel de deficit de cont curent ar reclama masuri de corectie in politica economica, mai ales in situatia in care dinamica de incetinire a acestui deficit nu ar urma o tendinta credibila.

"De aici si cerinta de a nu practica executii bugetare cu deficite mari. Este nevoie de o foarte buna conlucrare intre BNR si Ministerul de Finante pentru a controla derapajele... Nu trebuie sa fim fatalisti; cu asemenea episoade s-au confruntat si alte tari", spune Daianu.

Deficitul s-a majorat 60% in sase luni, ajungand la 2,7 miliarde euro

Deficitul contului curent a avansat cu 527 de milioane de euro in luna iunie fata de luna mai, la 2,705 miliarde de euro, nivel cu 60,1% mai ridicat decat cel consemnat la finele primului semestru al anului 2004, potrivit datelor provizorii prezentate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pe de alta parte, valoarea transferurilor curente, indicator al fondurilor remise de catre romanii din strainatate, a avansat cu 348 de milioane de euro fata de anul trecut, pana la 1,46 miliarde de euro, nereusind insa sa compenseze dezechilibrele.