Scandalul provocat in jurul unei constructii intr-un parc din Timisoara a scos la iveala situatia de incompatibilitate in care se afla primarul Gheorghe Ciuhandu si fiul sau, George.

Primarul a recunoscut ca fiul sau, George Ciuhandu, arhitect, a intocmit proiecte propuse spre aprobare Consiliului Local.

La o dezbatere organizata pe tema autorizarii constructiei din parc, unul dintre participanti a declarat: „Personal i-am virat in cont lui Ciuhandu 3.000 de euro“.

Intrebat despre ce bani e vorba, primarul Ciuhandu a raspuns: „Eu nu am luat nici un ban. Este posibil sa fie banii platiti firmei fiului meu. Dat fiind faptul ca fiul meu poate fi suspicionat, i-am sugerat sa nu mai ia lucrari in Timisoara”, a declarat Ciuhanu.

Autosesizare

Prefectura Timis s-a autosesizat in urma acestei declaratii, verificind legalitatea actelor emise de primar.

In cazul recunoscut de Ciuhandu, primarul a semnat autorizatia de construire si a emis un referat in care propune spre aprobare proiectul la care a lucrat firma fiului sau.

Legea pentru transparenta si prevenirea coruptiei cere primarilor „sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I”. Actele de acest tip sint lovite de nulitate.

Metro, in aceeasi situatie

Surse din cadrul Prefecturii sustin ca firma fiului primarului, MG Building Design, a fost angajata si pentru realizarea proiectelor urbanistice ale supermarketului Metro II, care se construieste in Timisoara. Informatia fost confirmata si de surse din Primaria Timisoara. „Pot doar sa va spun ca la Metro II s-a inceput constructia fara autorizatie si ca i-am amendat pentru asta.

Acum sint in curs de autorizare”, a declarat arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav.