Romanii mai au de asteptat pana cand vor sti cu certitudine ce impozite vor plati din 2006. De la mijlocul lui iunie, autoritatile au tot testat apa cu degetul anuntandu-si intentiile de a majora unele impozite incepand cu anul viitor, pentru ca la numai cateva zile dupa aceea sa bata in retragere.

Asa au trecut peste doua luni, in care firmele nu si-au putut face nici un plan. Mai ales in privinta majorarii TVA de la 19% la 22%. Mai nou, majorarea impozitelor a devenit tema de contre discrete intre PNL si PD.

In weekend, premierul Tariceanu, aflat la Scoala de Vara a tinerilor liberali de la Mamaia, a declarat ca majorarea TVA nu este necesara pentru moment, dar ca pe termen lung majorarea acestui impozit ar rezolva problema cofinantarii fondurilor europene.

De aceeasi pozitie din partea premierului s-au lovit si ambasadorii convocati ieri la Bucuresti, Tariceanu repetand ca majorarea fiscalitatii se impune pentru a rezolva problema cofinantarii. „Un calcul sumar indica aproape 3% din PIB ca necesar de venituri suplimentare la orizontul anului 2007.

Fata de aceasta perspectiva, raspunsul care se poate prefigura este o posibila marire a gradului de fiscalizare si, in acelasi timp, in mod cert, o colectare mult mai eficienta, mult mai riguroasa a veniturilor la buget”, a spus premierul.

Opinia acestuia pare sa fie impartasita in cadrul PNL, vicepresedintele Radu Rusanu declarand saptamana trecuta ca majorarea, din 2006, a TVA este o certitudine. Lipseste doar opinia noului ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, care, desi a fost instalat in functie de luni, nu si-a facut inca publice intentiile in domeniul fiscalitatii.

Pareri diferite in Alianta

Daca partea liberala nu este impotriva majorarii TVA, reactia liderilor PD a fost cea de a lua distanta fata de aliatii din PNL. Acestia au adoptat o pozitie populista in privinta TVA. Majorarea impozitelor ar lasa romanii cu mai putini bani de cheltuit, prin urmare ar lovi si in popularitatea actualei guvernari in fata electoratului.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri in cadrul Biroului Permanent al partidului ca, potrivit analizei pe care democratii au facut-o la sase luni de guvernare, nimic nu justifica, in momentul de fata, majorarea TVA, avand in vedere ca in prezent Romania are un excedent bugetar.

Videanu a apreciat ca majorarea TVA nu se justifica nici chiar anticipand cheltuielile de la 1 ianuarie 2007. El a spus ca important este ca executivul sa se concentreze pe atragerea la suprafata a economiei subterane.