Nationala Romaniei mai are foarte putin pana cand, maine seara, la finalul celor 90 de minute ale partidei cu Cehia, va sti daca mai pastreaza de doi bani speranta privind barajul de calificare la CM 2006 sau poate considera ratata si inchisa definitiv campania pentru Mondialul german.

Toti iubitorii fobalului stiu, avem nevoie de un succes la doua goluri diferenta in fata cehilor pentru a mai spera, desi - dupa cum vedeti intr-o caseta alaturata acestui articol - sansele sunt mai mult ipotetice. Dar atata vreme cat exista din punct de vedere matematic, tricolorii sunt obligati sa incerce.

Nu renunta la formula clasica

Selectionerul Victor Piturca pare a se fi decis privind formula de joc din meciul cu Cehia, el ramanand fidel sistemului 4-4-2, desi la un moment dat studia posibilitatea de a juca cu numai trei fundasi. Meciul-scoala cu echipa a doua a Farului, care a avut loc la Constanta, ne-a lasat sa intelegem si majoritatea titularilor pentru partida de maine. Lobont-Contra, Tames, Chivu, Rat-Fl.

Petre, Codrea, Dorinel Munteanu, G. Coman-Dica si Mutu, aceasta a fost echipa aliniata de Victor Piturca la startul meciului si, credem, ea are sanse mari sa fie si cea de start cu Cehia.

Sunt putine semne de intrebare in ceea ce priveste titularii si ele ar putea veni din trei pozitii: cine-l va marca pe Koller, Tames sau Iencsi, cine va fi "inchizator", Codrea sau Ovidiu Petre, si cine va fi al doilea varf, langa Mutu, Dica sau Gigel Bucur?

Consecvent cum il stim, e putin probabil ca Piturca sa il schimbe pe Tames, care a dat satisfactie la debutul in nationala si se poate "lupta", din punctul de vedere al gabaritului, cu puternicul Jan Koller.

La fel de bine insa, selectionerul ar putea apela la Iencsi, in mare revenire de forma, care a reusit sa redevina titular la Spartak Moscova, si este, la randul sau, un fundas foarte puternic, avand si atuul experientei mult mai mari.

La mijloc, langa Dorinel Munteanu, Piturca vrea sa mai "planteze" un inchizator care sa filtreze cat mai multe dintre atacurile cehilor pentru ca mingea sa ajunga cat mai putin in preajma careului nostru. Codrea si Ovidiu Petre au sanse egale sa evolueze pe acest post, poate cu un plus pentru "italianul" de la Palermo, care poate participa si la faza ofensiva, nu numai la cea defensiva.

In sfarsit, atacul are un titular sigur, pe Mutu, si e de vazut cine i se va alatura.

Cum Ionel Ganea, Marius Niculae, Daniel Niculae, Claudiu Niculescu, Ionel Danciulescu, Nicolae Mitea, Florin Bratu sau Rica Neaga sunt, din diverse motive, iesiti din vizorul lui Piturca, solutia pare a fi reprofilarea lui Nicolae Dica, stelistul dovedind o buna pofta de gol in ultimele luni si adaptandu-se foarte usor unui sistem in care al doilea atacant vine din linia a doua.

Ar mai fi si variantele clasice cu Gigel Bucur sau Daniel Oprita, dar primul nu prea si-a intrat in ritm de cand e la Timisoara, iar al doilea abia a revenit dupa o accidentare de lunga durata.

Cehii vin azi

Cele doua echipe nationale ale Cehiei vor sosi azi la Constanta, la bordul unui charter, in jurul orei 13,30. In incinta stadionului "Gheorghe Hagi", selectionerul oaspetilor, Karel Bruckner, va sustine o conferinta de presa la ora 18,30, pentru ca de la ora 19,30 sa conduca antrenamentul oficial al echipei sale, deschis presei si publicului.

Maine, de la ora 11,00, cehii vor efectua un antrenament inchis. Ambele loturi vor locui la Mamaia, seniorii la "Iaki" si tineretul la "Savoy".

Conditii pentru a prinde "barajul" CM 2006

1) 3 septembrie: sa invingem Cehia la doua goluri diferenta.

2) 8 octombrie: Cehia sa nu bata acasa Olanda, iar Romania sa castige in Finlanda.

3) 12 octombrie: daca Cehia a pierdut meciul de acasa cu Olanda, atunci e suficient un egal in partida Finlanda-Cehia; daca Cehia si Olanda au terminat la egalitate, atunci Finlanda trebuie sa bata Cehia.