Doua interventii publice ale presedintelui, la interval de cateva zile, au determinat Petrom sa ieftineasca litrul de combustibil, in total, cu 1.700 de lei!

Economia romaneasca inca mai da semne ca nu e in stare sa-si tina echilibrul singura, ci are nevoie de un „far calauzitor”. Acest rol si l-a asumat, in ultimele zile, presedintele Traian Basescu.

Vazand ca fosta companie de stat Petrom, ajunsa sub controlul austriecilor de la OMV, scumpeste benzina fara nici o justificare economica, seful statului a intervenit de doua ori la interval de patru zile. Urmarea? Petrom a ieftinit combustibilul de tot atatea ori, aducandu-l la un pret mai mic chiar decat cel de dinaintea ultimelor doua scumpiri!

Momente importante in ultimele zece zile

> 5 septembrie: Petrom scumpeste litrul de benzina cu 700 de lei (de la 35.600 la 36.300)

> 7 septembrie: o noua scumpire, cu inca 900 de lei (de la 36.300 la 37.200)

> 9 septembrie: Basescu intervine la Consiliul Concurentei. Imediat, Petrom isi anuleaza ultima crestere de pret, revenind la 36.300 lei.

> 13 septembrie: Basescu anunta ca va „studia” contractul de privatizare a Petrom (semnat de guvernul Nastase). Imediat, Petrom scade pretul benzinei cu inca 800 de lei, aducandu-l la 35.500 lei.

Daca guvernele altor state europene au anuntat masuri de atenuare a socului determinat de scumpirea carburantilor, in Romania se pare ca doar reactiile lui Traian Basescu au efect asupra pretului benzinei.

Ultima iesire a presedintelui, care are legatura cu pretul carburantilor, a avut loc ieri, cand Basescu a anuntat ca a cerut Ministerului Economiei contractul de privatizare a Petrom si s-a aratat din nou ingrijorat de pretul carburantilor. Petrom a reactionat destul de rapid si a anuntat o noua ieftinire a benzine. De data aceasta, cu 800 de lei.

Cele doua interventii ale lui Basescu au ieftinit benzina cu 1.500 de lei. Presedintele a afirmat ieri ca a cerut contractul de privatizare a Petrom de la Ministerul Economiei si Comertului, iar ministrului Codrut Seres i l-a pus „imediat” la dispozitie . Potrivit lui Basescu, in prezent, documentul este analizat.

De la 36.300 lei la 35.500

Intamplator sau nu, tot ieri, a anuntat si Petrom o noua ieftinire cu 800 de lei a litrului de benzina. Este a doua modificare de pret pe care o opereaza Petrom dupa o interventie publica a presedintelui. O reactie similara a avut compania si dupa ce, saptamana trecuta, Basescu a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze comportamentul companiilor care produc si comercializeaza carburanti.

Petrom a anuntat imediat o ieftinire a litrului de benzina cu 900 de lei, dupa ce, in urma a doua scumpiri operate la doar doua zile diferenta, benzina se scumpise cu 1.600 de lei.

De azi, la statiile Petrom, un litru de benzina ECO Premium va costa 35.500 de lei, in timp ce sortimentul Premium fara plumb va fi comercializat cu 35.200 de lei. Noul pret al benzinei Top Premium 99+ (care ajunsese sa coste mai mult de 40.000 de lei) va fi de 38.500 de lei. Pentru celelalte categorii de carburanti nu vor fi operate modificari.

Evolutia preturilor la statiile Petrom a readus in discutie contractul de privatizare prin care compania austriaca OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni al Petrom. Asupra clauzelor contractuale exista numeroase semne de intrebare. Ministerul Economiei, care inca detine 40% din actiunile companiei, s-a spalat pe maini de responsabilitate.

Ministrul economiei, Codrut Seres, declara la sfarsitul saptamanii trecute ca institutia pe care o conduce nu are nici un cuvant de spus in legatura cu politica de preturi a Petrom. De altfel, Seres a fost ultimul care a reactionat la scumpirile succesive operate de OMV la statiile Petrom. Evident ca sefii Petrom nu s-au simtit obligati sa explice de ce scumpesc carburantii.

Motivul este de fiecare data acelasi: evolutia cotatiilor internationale.

Tarile europene reduc taxele

In timp ce statele europene cauta solutii pentru atenuarea socului cauzat de scumpirea carburantilor, in Romania nu a fost inca luata nici o decizie la nivel guvernamental. Cert este doar ca nu ne putem astepta la o scadere a accizelor. Acest lucru ne lasa descoperiti in fata unei eventuale explozii a preturilor la petrol pe pietele internationale.

Teoria premierului Calin Popescu-Tariceanu, potrivit careia reducerea accizelor ar determina transportatorii din alte state sa dea navala sa-si faca plinul din Romania, nu mai este valabila. Si asta pentru ca vor avea carburanti mai ieftini in tarile lor.

Premierul ungar a anuntat, in urma cu doua zile, reducerea TVA pentru carburanti. Masura va conduce la o ieftinire a benzinei cu 4-5 eurocenti/litru. In prezent in tara vecina, benzina se vinde cu circa 1,2 euro.

Ministrul finantelor din Austria, Karl-Heintze Grasser, a avertizat ca ar putea introduce o taxa speciala pentru companiile petroliere daca acestea nu scad preturile. Grupurile BP si Shell au anuntat, ieri, ca reduc preturile practicate la combustibili in Austria.

Decizia luata de cele doua grupuri a fost precedata de cea a companiei OMV, care a hotarat luni sa reduca preturile benzinei si motorinei cu un eurocent (0,012 dolari) pe litru, la scurt timp dupa ce Grasser a cerut diminuarea preturilor cu doi-trei eurocenti. OMV a anuntat ieri o noua reducere a pretului benzinei, cu doi eurocenti, si a pretului motorinei, cu un eurocent.

Presedintele francez, Jacques Chirac, a cerut la randul sau companiilor petroliere sa faca noi reduceri ale preturilor la pompe, pentru a atenua impactul costului ridicat al combustibililor si energiei. Companiile Total si BP au decis, inca de vineri, sa reduca, in Franta, preturile benzinei cu trei eurocenti pe litru si cu doi eurocenti pe litru in cazul motorinei.

Ministrul polonez al finantelor, Miroslaw Gronicki, a anuntat ca va reduce, incepand cu 15 septembrie, acciza cu 0,25 eurocenti /litru. Oficialul polonez se asteapta ca datorita acestei masuri pretul benzinei la statii sa scada cu 0,076 eurocenti.

Presedintele Romaniei este ingrijorat de majorarea repetata a pretului la combustibil care a avut loc in aceste zile. Ca urmare, presedintele Romaniei a cerut Consiliului Concurentei sa verifice comportamentul agentilor economici care produc si distribuie carburanti pe piata romaneasca.

Presedintia Romaniei, 8 septembrie

Am cerut acum mai bine de o luna gasirea unor solutii pentru distribuirea corecta a comercializarii energiei electrice, iar zilele trecute, ceea ce s-a intamplat cu pretul combustibililor a fost de natura sa ma ingrijoreze.

Traian Basescu

Ieftiniri internationale

Titeiul a inceput sa se ieftineasca pe pietele internationale inca de la finele saptamanii trecute. Ieri, investitorii cumparau un baril de titei la New York cu 63, 79 dolari, ceva mai mult decat cotatiile de luni, de 63,34 dolari pe baril. Fata de maximumul atins saptamana trecuta, petrolul este acum cu 10% mai ieftin.

Cotatiile au inceput sa scada dupa ce pretul-record de 70,80 dolari pe baril de saptamana trecuta a bagat spaima pana si in speculatori. La momentul respectiv, analistii economici au avertizat ca un pret mare al petrolului ameninta cererea si cresterea economica mondiala.

Specialistii in petrol sustin ca productia mondiala este suficienta pentru a acoperi cererea, insa exista probleme cu capacitatea de rafinare, mai ales in zonele afectate de uraganul Katrina.

Actionarii vor demisia executivului Petrom

Lipsa de transparenta a OMV in ceea ce priveste preturile a Petrom a starnit si numultumirea micilor actionari, care sustin ca politica de preturi a companiei nu poate fi secreta fata de actionari.

„Astfel de informatii sunt foarte importante pentru actionarii companiei, insa la ora actuala nu sunt facute publice, desi legea prevede acest lucru”, declara Dan Barbulescu, unul dintrer micii actionari ai Petrom. Nemultumirea micilor investitori este legata si de faptul ca, pana acum, OMV nu a comunicat asa cum prevede statutul Petrom contractele mai mari de 50.

000 de euro pe care le are compania cu alte societati afiliate. Cum ar fi spre exemplu OMV Austria sau OMV Romania.