Elena Lupu (Cojocaru, dupa numele de fata) a fost colega de clasa, in liceu, cu Traian Basescu. Asistenta medicala la un spital din Iasi, doamna Lupu l-a recunoscut ca fost coleg abia dupa ce acesta a ajuns la Cotroceni. Lucru explicabil. In mare masura, imaginea cu care a ramas doamna Lupu despre adolescentul Basescu, e destul de diferita de cea a presedintelui de azi.

Cum vi-l mai amintiti pe colegul de clasa Traian Basescu?

Il tin minte ca era singurul spanchi din clasa. Dar ii statea bine asa. Era frumusel. Acuma, na, a imbatrinit si el… Nu mai e asa cum il tin eu minte. Era ca tras prin inel si mi se parea inalt atunci. Era finut, foarte ingrijit tot timpul, curat, cu uniforma calcata la dunga.

Dupa cum se comporta acum ca politician, multi ar putea crede ca era un baiat obraznic.

Nu era obraznic. Avea el cercul lui, cu Martinas (cel despre care presedintele spune si acum ca e cel mai bun prieten -n.r.), cu Luminita Mandi, sefa clasei. Bine, nici nu era din ala care sa stea numai in banca.

Era sirguincios, invata bine?

Nu. Ii mergea mintea. Nu tin minte sa se fi detasat la vreun obiect anume. Era pe la mijloc, in clasa, la invatatura.

De Martinas aminteste si acum presedintele cum ca ii este cel mai bun prieten.

Da, stiu ca mergeau impreuna tot timpul, erau nedespartiti. Martinas era mai mic si mai voinic. Dar erau tot timpul impreuna.

Vi s-a parut ca era avantajat de profesori, avind in vedere ca tatal sau era ofiter?

Nu. Si tatal sau nu venea pe la scoala. El se descurca bine, asa ca si acuma…

Ii mai tineti minte risul. Ridea tot asa, ca acum?

Nu, nu ridea asa. Era finut. Tin minte ca la banchet, la sfirsitul liceului, m-a invitat la dans si mi-a zis: „Dansezi foarte bine". Stiam asta, ca ma duceam des la dans.

Cum il vedeti acum, ca presedinte?

Intr-un fel, tine cu oamenii. Vad ca l-a mai scuturat pe Tariceanu si acesta s-a mai schimbat si el de frica sa nu-l mai critice. Dar de Tariceanu nu-mi place. Nu-i bun, nu-i in acelasi gind cu mine. Ii si mincinos. L-am vazut cu masina aia pe care n-a declarat-o. N-are el treaba cu oamenii obisnuiti. El e numai cu astia mai bogati.

Ce parere aveti despre Elena Udrea?

Nici nu stiu bine cum arata. Corpul mai mult il stiu decit fata. Aud si eu ce spune lumea, cu afacerile, cu Cucos… Dar vad ca si-a ales numai femei frumoase si tinere pe-acolo.

Si asta e rau?

Nu. Dar nici bine nu-i. Dar ce, se pricep ele la ceva?

Misteriosul prieten al lui Basescu

Ion Martinas (foto), despre care presedintele spune ca este singurul sau prieten de suflet, a refuzat sa dea orice declaratie presei. Orice tentativa de a sta de vorba cu el, de aproape un an, de cind Basescu a spus public numele lui Martinas, au fost sortite esecului. Martinas este dispecer la Romtelecom Bacau, lucreaza in ture si locuieste intr-un bloc modest de la marginea orasului.

Basescu si Martinas au petrecut impreuna anii adolescentei, dar au continuat sa mearga impreuna in concedii, chiar si dupa ce Basescu a ajuns ministru sau a fost ales primarul general al Capitalei. „Prietenia noastra nu este subiect de discutie in presa. De ce, timp de 30 de ani, nu a interesat pe nimeni si intereseaza acum? Sint lucruri personale despre care nu vreau sa vorbesc.

Orice ati face, nu veti putea sa ma convingeti", au fost singurele vorbe pe care am reusit sa le scoatem de la Ion Martinas.