Companiile petroliere trebuie sa mentina preturile combustibililor sub pretul european, sustin membrii Federatiei Patronale din Chimie si Petrochimie.

Ioan Cezar Corici, presedintele organizatiei, a declarat in cadrul rubricii Punctul pe I, realizata de Dumitrina Galantonu la Radio Mix, ca interventia presedintelui Traian Basescu este justificata, pentru ca majorarea preturilor carburantilor afecteaza intreaga economie.

"De ce sa maresti azi pretul pentru ceva ce vei vinde peste 2-3 luni, este un lucru pe care nu pot sa-l inteleg", declara Ioan Corici.

Patronatul din petrol sustine ca singura institutie care are dreptul sa verifice contractul de privatizare al OMV-Petrom este Consiliul Concurentei. "Explicatia trebuie cautata in contractul de privatizare al OMV si aici, numai Consiliul Concurentei este singurul for din Romania, care ar putea totusi sa ceara niste justificari si sa vada o calculatie de pret de cost", a declarat Corici.

El afirma ca nici o companie petroliera nu va fi in pierdere daca va mentine pretul benzinei sub cel european, inclusiv cel al accizelor. Seful patronatelor din chimie si petrochimie sustine ca o crestere a preturilor la combustibili ar face din bezina un produs de lux "prohibitiv" in Romania.

"Daca vor fi in pierdere, solutia ar fi aceeasi ca pentru toata economia romaneasca: inseamna ca nu sunt competitivi. Atata timp cat pretul este mai mic decat cel extern, accizele sunt mai mici decat in UE, inseamna ca au o problema a lor: sa faca investitii pentru retehnologizare, pentru cresterea competitivitatii.

Pana la urma, dupa 2007, adevarul economic va iesi la iveala", comenteaza Ioan Corici.