Intr-o conferinta de presa comuna primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini au apreciat progresele facute de Guvernul Romaniei in domeniile Justitiei si Administratiei.

Dupa opt luni de eforturi sustinute ale Guvernului, progresele realizate in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne devin o sursa de credibilitate pentru Romania in fata partenerilor europeni, a afirmat astazi primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate.

Aceste eforturi au fost conduse cu "mana forte" de ministrii Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, respectiv al Justitiei, Monica Macovei, a adaugat premierul.

"Vrem sa schimbam mentalitatile. Vrem ca respectarea legii sa devina regula si nu exceptia.

Trebuie sa spunem tuturor cetatenilor Romaniei ca daca doresc sa fie niste cetateni respectati in spatiul european, atunci prima indatorire este sa respecte cu strictete legea romana", a afirmat seful Executivului.

Premierul a aratat ca doua dintre obiectivele asumate de Executiv incep sa-si arate rezultatele.

In primul rand, redarea independentei justitiei, prin retragerea influentei politice si credibilizarea Justitiei. In acelasi timp, s-au facut pasi importanti in ceea ce priveste relatia administratiei cu cetateanul, a precizat seful Executivului.

"Unul din domeniile critice este cel al crimei organizate, al traficului ilegal de fiinte umane. Se lucreaza, in continuare, foarte mult pe ceea ce inseamna securizarea frontierelor. Rezultatele din acest an, pe primele 7 luni, sunt imbucuratoare.

Numarul de retele de trafic uman care au fost dezmembrate a crescut simtitor,ca si numarul celor care au fost trimisi spre judecata dupa ce au fost anchetati. Capturile de stupefiante sunt de 7 ori mai mari decat in perioada precedenta din anul 2004.

In 7 luni avem un rezultat de 7 ori mai important decat pe tot anul 2004", a afirmat primul-ministru.

Reformele in cele doua domenii vor continua, a adaugat premierul, aratand ca vor fi acordati bani de la bugetul de stat pentru completarea necesarului de personal in administratie si Justitie.

Comisarul european Franco Frattini a afirmat ca Romania are timp suficient pentru a-si indeplini angajamentele asumate in negocierile de aderare la UE, aratand ca prioritara este, in acest moment, implementarea legislatiei adoptate.

"A sosit momentul ca Romania sa nu se mai concentreze pe cadrul legislativ, ci sa-l aplice. Consider ca are timp suficient pentru aceasta implementare in 2005 si 2006.

Sunt sigur de angajamentul Guvernului exprimat si confirmat direct de Primul ministru si pot spune ca am observat angajamentul personal al ministrului de Justitie Macovei si al ministrului de Interne, Blaga", a afirmat Franco Frattini.

Comisarul european a declarat ca Vasile Blaga si Monica Macovei i-au promis ca il vor informa in perioada urmatoare despre evolutiile cazurilor de coruptie.

In ceea ce priveste raportul de tara al Comisiei Europene, Frattini a aratat ca nu poate anticipa continutul acestuia, dar apreciaza ca acesta va sublinia ca tara noastra are un cadru legislativ adecvat.

Comisarul european a aratat ca Romania a facut progrese importante in domeniile Justitiei si Administratiei si spera ca nu va fi necesara activarea clauzei de salvgardare. "Am impus aceasta clauza exact pentru ca in decembrie 2004, eram sceptici. Ea trebuie privita ca o posibilitate extrema.

Acum cred ca Romania are destul timp pentru a implementa toate cerintele", a spus Frattini.

"Referitor la reforma Justitiei, a fost un pachet legislativ foarte important aprobat in iulie. M-am intalnit cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, cu Procurorul General, cu procurorul Parchetului Anticoruptie.

Am impresia ca exista un angajament cu privire la indeplinirea pe deplin a acestui pachet foarte bun datorita efortului urias si continuu al doamnei Macovei", a aspus comisarul european.

Oficialul UE a precizat ca a remarcat rezultate si progrese concrete in domeniul combaterii coruptiei.

"Am aflat cu mare satisfactie ca in cateva zile va intra in vigoare o noua prevedere care sa permita inceperea urmaririi in justitie a unor inalti oficiali si chiar a unor membri ai Parlamentului, care va reprezenta un important pas in consolidarea politicii nationale impotriva coruptiei. Apreciez foarte mult eforturile in acest domeniu", a spus Frattini.

Comisarul european a facut referire la strategia nationala pentru prevenirea si combaterea crimei organizate si a tuturor formelor de trafic: trafic de persoane, de droguri si de arme. "Observ ca si in acest domeniu exista un angajament deplin pe calea obtinerii de progrese. Comisia va emite un raport, foarte curand, in cateva zile.

Vom sublinia rezultatele bune obtinute si, de asemenea, domeniile unde Guvernul roman trebuie sa implementeze cadrul legislativ curent. Vom emite un alt raport in aprilie si vom analiza progresul realizat la acea data.

Sunt multumit de progresul care s-a realizat deja si sunt increzator ca datorita angajamentului primului-ministru si al membrilor Guvernului, Romania va reusi sa indeplineasca toate cerintele asa numitelor criterii de la Copenhaga", a afirmat comisarul european.