Predictibilitatea fiscala este ceea ce apreciaza un investitor la o noua piata, poate chiar mai mult decat facilitatile. O fiscalitate stabila si coerenta permite unui om de afaceri sa vada lumina de la capatul tunelului, adica profitul la cativa ani de la investitie.

Lipsa acesteia este si ceea ce i s-a reprosat in mod constant Romaniei, unde politica de taxe si impozite a fost intotdeauna conjuncturala.

Introducerea cotei unice - numita recent, in „Business Week", Sfantul Graal al politicilor publice - nu a fost o greseala, iar efectele ei pozitive au fost deja cuantificate in reducerea muncii la negru si cresterea de incasari. Cota unica a facut, de exemplu, compania de telecomunicatii Vodafone sa-si indrepte privirea spre Connex.

Liderul FIDESZ, Viktor Orban, spunea chiar ca, prin mentinerea vechiului sistem de impozitare, Ungaria a pierdut competitia investitiilor in favoarea Romaniei. O eroare a fost insa introducerea ei fara o proiectie economica temeinica, pe un buget construit si votat in guvernarea anterioara.

Daca privim in jur, vom constata ca statele care au adoptat deja cota unica - Estonia, Letonia - ori care intentioneaza sa o faca - Cehia, Germania, Franta sau Marea Britanie - pregatesc ani buni o asemenea masura economica.

Sub presiunea promisiunilor electorale, guvernul Tariceanu s-a grabit sa lanseze cota unica, si de aici o reactie in lant. Sceptic fata de capacitatea noastra de a realiza veniturile bugetare, FMI a conditionat incheierea unui nou acord de majorarea TVA, iar cabinetul condus de un liberal a reactionat cum numai PSD era in stare sa o faca.

In incercarea de a evita cresterea preturilor prin marirea TVA si de a da in acelasi timp satisfactie FMI, aducand bani la buget, guvernul va introduce noi taxe si impozite.

In cea de-a sasea serie de modificari la Codul Fiscal a fost reinviat impozitul de inspiratie remesiana pe scaunul de restaurant, s-a introdus mult contestatul impozit pe mijloacele fixe, adica pe investitii, si a fost eliminata scutirea impozitului pe venit pentru programatori.

Chiar daca teoretic impozitul pe mijloacele fixe are si o parte buna, ii obliga pe manageri sa exploateze la maximum activele societatii. Practic investitiile vor scadea, cel putin asa prezic oamenii de afaceri si analistii.

Faptul ca guvernul de dreapta ajunge sa impoziteze investitiile pentru a evita cresterea preturilor demonstreaza inca o data absenta unei viziuni in politica economica a Romaniei.