Sinaia a devenit, timp de un week-end, orasul promenadei, al costumelor si al masinilor de epoca. Agentia de Vise (patronata de Vama Veche) a adus zeci de mii de turisti in "Perla Carpatilor".

Organizatorii au mers pe ideea de a promova turismul cultural. In cele trei zile am avut parte de o calatorie in timp, perioada interbelica fiind reinviata prin prezenta pe strazi a Mitelor si a Miticilor de odinioara, personaje pitoresti purtand costume de epoca. N-au lipsit nici autoturismele de pe vremea bunicii, inclusiv renumitul Ford model T.

MAJORETE. Manifestarea a ajuns la cea de-a XI-a editie. Daca la inceput s-a mers pe ideea "zilele orasului", de anul trecut organizatorii au schimbat inclusiv denumirea festivalului in "Sinaia Forever". Asa a devenit cel mai important eveniment de pe Valea Prahovei, si nu numai.

Deschiderea a avut loc vineri la pranz, cu o ceremonie de inaugurare a noului parc Dimitrie Ghica. Alaturi de fanfara din Covasna si de majorete, parada – in frunte cu primarul Vlad Oprea si alte oficialitati locale – a pornit pe strada principala, devenita Strada Comunitatilor.

Duduite purtand rochii cu trena si palarii impodobite cu pene se plimbau la bratul unor conasi cu frac, joben si baston. Interesant e ca atat ei, cat si ele si-au "asortat" costumele la adidasi sau pantofi de firma. Si dialogurile dintre acestia au fost la fel de... surprinzatoare.

Chiar fara sa tragem cu urechea, am auzit la un moment dat un "musiu" indemnandu-si cele doua insotitoare: "C’mon, bitches!". ( in traducere libera din limba engleza, "Haideti c..."). De altfel, atmosfera balcanica nu a lipsit din "Perla Carpatilor", suvenirurile kitsch fiind la tot pasul.

TEATRU PE BANI. Jandarmii au admirat miscarile dansatorilor, dar si... cizmele lor. Unul dintre oamenii de ordine era dornic sa afle "cam cat ar face" perechea de incaltari a unui dansator maghiar. Pe Aleea Veche, costumele si masinile de epoca au fost cam aceleasi de acum un an, poate doar turistii care le fotografiau erau altii.

Scenele rezervate dansurilor minoritatilor erau deseori asaltate de copii. In schimb, zona rezervata sud-americanilor a fost tot timpul supraaglomerata: bolivienii si peruanii au cantat continuu, de dimineata pana seara. Copiii au fost invitati intr-o zona a parcului, unde si-au putut descarca energia pe "Taramul cercetasilor".

Singurele evenimente la care s-a platit bilet au fost cele doua spectacole ale Nationalului bucurestean, "Regina Mama" si "5 femei de Tranzitie".

Aproape toata Sinaia si-a facut portrete in zona destinata maestrilor penelului. Unii au optat pentru "pozele" in carbune, altii au "facut un Popa’s" la celebrul caricaturist, care si-a demonstrat din nou viteza, dar si talentul.

MITA GRATIS. In prima seara au concertat Aurel Tamas si orchestra "Doruri transilvane", dupa care si-a facut numarul Pavel Stratan. "Eu beu... Bere gratis", au rezumat cativa spectatori, caci dupa basarabean au urcat pe scena Mita & Co. Baietii din Bere Gratis si-au epuizat repertoriul inainte de ora programata. Trecerea de la muzica la film a iesit cu... scantei. Focul de artificii a pornit alarmele masinilor parcate in zona.

Filmele premiate la TIFF au adus in prima seara doar vreo 30 de spectatori, numai cinci rezistand pana la final. Poate si din cauza orei inaintate. Nici macar primarul nu a rezistat prea mult...

FANII AU ARS GAZUL... DIN BRICHETE

Sambata a fost ziua sportului – de la concursul de role si cel de biciclete destinate copiilor pana la campionatele de fotbal si handbal de la Scoala "George Enescu". Seara, Vama Veche a incalzit publicul strans in jurul scenei din parc, pregatindu-i pe spectatori pentru marele show sustinut de Iris.

Tudor Chirila (foto) a cantat pana a transpirat, aratand la final de parca ar fi facut baie in mare, iar Cristi Minculescu si-a inceput recitalul spunand: "Buna seara, Sinaia". Celebrul "buna seara, prieteni!" a venit abia dupa doua melodii. Fanii au ars gazul... din brichete in timpul cunoscutelor balade ale legendarei trupe rock. Organizatorii au tinut mortis ca festivalul sa aiba Impact.

Astfel ca trupa amintita a fost invitata duminica sa concerteze alaturi de A.S.I.A., de Blondy si de Class.

CIFRE

100.000 de euro – buget

10 trupe si solisti

3 piese de teatru

13 filme

10.000 lei micul

17.000 lei berea la pahar

20.000 lei mustul, vinul, tuica si palinca

40.000 lei pastrama de oaie

80.000 lei kurtos kolacs

10.000 lei porumbul, fiert sau copt

20.000 lei un suvenir kitsch