Londra si Paris sunt de departe cele mai bune locuri pentru construirea unei afaceri, fiind urmate de Frankfurt, Bruxelles si Barcelona, mentioneaza un raport realizat de catre agentia de consultanta imobiliara Cushman &Wakefield Healey& Baker. Bucurestiul incearca sa intre si el in topul 30.

Studiul prezinta punctele de vedere ale directorilor executivi din cadrul a peste 500 de companii europene cu privire la cele mai atractive locatii pentru afaceri atat prezente cat si viitoare.

In opinia acestora, Londra si Paris raman cele mai bune locatii pentru deschiderea unei viitoare afaceri, din punctul de vedere al materiei prime, al infrastructurii si accesului pe care il ofera catre alte piete.

In top 10, urmatoarele clasate sunt Frankfurt, Bruxelles, Barcelona, Amsterdam, Madrid, Berlin, Munchen si Zurich.

Cei mai importanti factori in alegerea unei locatii pentru o afacere au fost numiti accesul catre piete, comunicatiile si costurile. In acest sens, Londra este pe primul loc tocmai pentru oportunitatile pe care le deschide catre alte piete.

Capitala Frantei a fost nominalizata pentru facilitatile oferite de infrastructura interna (transporturile in special), Dublin pentru climatul propice asigurat de catre Guvern, Barcelona pentru calitatea vietii si Stockholm pentru calitatea mediului inconjurator.

Dintra tarile care se pregatesc sa intre in Uniunea Europeana, capitalele Romaniei, Bulgariei si Croatiei sunt cel mai bine vazute. Bucurestiul se afla in acest top pe locul 31.

In privinta planurilor de extindere ale companiilor vizate in raport, Varsovia ramane capitala care in viitorul apropiat, conform directorilor executivi intervievati, va atrage in urmatorii cinci ani cel mai mare flux de companii, 41 dintre companiile vizate in raport anuntand ca intentioneaza sa-si deschida o locatie aici.

In ceea ce priveste Romania, 18 companii si-au anuntat intentia de a-si deschide, in urmatorii cinci ani, o locatie in Bucuresti.